Працівник банку, який привласнював кошти клієнтів, отримав три роки тюрми

Рожнятівський районний суд виніс вирок колишньому працівнику банку, якого звинувачували у привласненні чужого майна в особливо великих розмірах.

Обвинувачений у 2011 році працював на посаді керуючого Калуського відділення №11 «Приватбанку».

У 2011-2012 роках обвинувачений, зловживаючи своїм службовим становищем незаконно заволодів грошовими коштами ПАТ КБ «Приватбанк», які знаходились на депозитних рахунках клієнтів, на загальну суму 494110 грн., заподіявши ПАТ КБ "Приватбанк" збитків в особливо великому розмірі.

Обвинувачений свою вину у вчиненому визнав повністю, а також заявлений цивільний позов. Просив суд врахувати при обранні міри покарання, що він частково відшкодував завдані збитки в добровільному порядку, а тому просив суд суворо його не карати.

Представниця потерпілого ПАТ КБ «Приватбанк» у судовому засіданні пояснила, що обвинувачений працював у ПАТ КБ «Приватбанк» з 2008 року на різних посадах. З 04.04.2011 року по 18.09.2012 року він обіймав посаду керуючого Калуського відділення №11.

«Використовуючи надані йому можливості по роботі з ЄКБ та грубо порушуючи встановлений порядок розірвання депозитних договорів клієнтів, неодноразово вносив до ЄКБ неправдиві відомості про клієнтів банку, а саме, без їх відома, вказував свій номер телефону, що давало йому можливість самому отримувати смс-повідомлення, які банк відправляв нібито клієнту, і таким чином приховував факт вчинення злочину. Після цього, без відома та доручення клієнтів, обвинувачений замовляв, оформляв та отримував платіжні картки на їх ім`я, на які за допомогою програмних комплексів банку, таємно здійснював безготівкові перекази депозитних коштів з рахунків клієнтів. У подальшому, обвинувачений знімав депозитні кошти клієнтів у банкоматній мережі банку м.Калуша та використовував на власний розсуд», - йдеться у вироку суду.

Суд приходить до висновку, що вина обвинуваченого у судовому засіданні доведена повністю, а його дії слід кваліфікувати за ст.191 ч.5 КК України, оскільки він вчинив привласнення чужого майна, шляхом зловживання службовою особою своїм службовим становищем, вчинене повторно та у особливо великих розмірах.

При призначенні обвинуваченому покарання суд враховує ступінь тяжкості вчиненого злочину, особу винного та обставини, що пом`якшують та обтяжують покарання.

Пом`якшуючими покарання обставинами для обвинуваченого суд визнає те, що він позитивно характеризується по місцю проживання, визнав вину, щиро розкаявся у вчиненому та частково відшкодував шкоду.

Обставин, що обтяжують покарання обвинуваченого судом не встановлено.

Суд визнав чоловіка винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.191 КК України, та призначив йому покарання із застосуванням ст.69 КК України у виді - 3/трьох/ років позбавлення волі з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських обов`язків у банківських установах строком на 2/два/ роки з конфіскацією майна.

Термін відбуття покарання обвинуваченого обчислюватимуть з часу затримання - 13.06.2020 року.

До вступу вироку в законну силу запобіжний захід залишити попередньо обраний - тримання під вартою.

На підставі ч.5 ст.72 КК України в редакції Закону № 838-VІІІ в строк відбування покарання зарахували строк попереднього ув`язнення із розрахунку один день попереднього ув`язнення за два дні позбавлення волі.

Вирок виніс суддя Андрій Бейко за участю прокурорки Площанської Н.А.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.