Депутати облради стурбовані погіршенням стану екології у Брошневі-Осаді

Івано-Франківська обласна рада прийняла рішення «Про звернення обласної ради щодо недопущення погіршення стану довкілля на території селища Брошнів-Осада Калуського району та всієї Івано-Франківської області».

Звернення адресували Кабміну, Міністерству захисту довкілля та природних ресурсів України, Державній екологічній інспекції України, Управлінню екології та природних ресурсів Івано-Франківської обласної державної адміністрації.

Звернення

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, стурбовані перспективами погіршення забруднення атмосферного повітря в регіоні у зв’язку з повідомленням на офіційному вебсайті Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України в єдиному реєстрі з оцінки впливу на довкілля оприлюднено повідомлення про планову діяльність, яка підлягає оцінці впливу на довкілля – нове будівництво відділення з підготовки смоли заводу ДСП, який розташований по вул. 22 Січня, 83 в селищі Брошнів-Осада Калуського району.

Конституцією України передбачено, що кожен має право на безпечне для життя і здоров’я довкілля та на компенсацію шкоди, завданої порушенням цього права.

У статті 3 Закону України “Про охорону навколишнього природного середовища” закріплено, що основними принципами охорони навколишнього природного середовища є пріоритетність вимог екологічної безпеки, обов’язковість додержання екологічних нормативів та лімітів використання природних ресурсів при здійсненні господарської, управлінської та іншої діяльності; гарантування екологічно безпечного середовища для життя і здоров’я людей.

На десятій сесії Івано-Франківської обласної ради, яка відбулась 12.11.2021 року, затверджена Програма державного моніторингу у галузі охорони атмосферного повітря зони “Івано-Франківська” на 2021-2025 роки, одним із очікуваних результатів виконання якої є впровадження заходів щодо зниження викидів забруднюючих речовин в атмосферне повітря.

У згаданій вище Програмі серед основних стаціонарних джерел забруднення атмосферного повітря зони “Івано-Франківська” вказано товариство з обмеженою відповідальністю “Свісс Кроно”, обсяг викидів якого становить 364,865 тонн/рік.

У випадку надання дозволу на нове будівництво відділення з підготовки смоли заводу ДСП в селищі Брошнів-Осада Калуського району, буде порушено один із основних принципів державної екологічної політики – превентивність, що передбачає запобігання шкоді довкіллю.

Звертаємо Вашу увагу на те, що забруднення повітря згубно впливає на здоров’я населення, тому нове будівництво відділення з підготовки смоли заводу ДСП в селищі Брошнів-Осада може призвести до погіршення стану захворюваності жителів селища та області, адже сьогодні викиди ТОВ “Свісс Кроно” вже негативно впливають на здоров‘я населення. Люди скаржаться, що зростає кількість хворих на онкологічні та легеневі хвороби, спостерігаються чисельні алергічні реакції та хвороби дихальних шляхів у дітей. За статистикою почастішали випадки втрати вагітності у жінок. Ці обґрунтування відображенні в зауваженнях та пропозиціях громадськості, поданих на повідомлення ТОВ “Свісс Кроно” про плановану діяльність, яка підлягає оцінці впливу на довкілля, що відображено в Єдиному реєстрі з оцінки впливу на довкілля (номер реєстраційної справи 202110118737) на вебсайті Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

Зважаючи на цінність здоров’я та життя людини, конституційні гарантії права на безпечне довкілля та охорону здоров’я, звертаємося до Кабінету Міністрів України як до вищого органу у галузі охорони навколишнього середовища, до Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України, Державної екологічної інспекції України, Управління екології та природних ресурсів Івано-Франківської обласної державної адміністрації:

  • Доручити відповідним уповноваженим органам провести перевірку дотримання ТОВ “Свісс Кроно” вимог природоохоронного та іншого законодавства.
  • У межах компетенції вжити заходів для недопущення погіршення стану довкілля на території селища Брошнів-Осада Калуського району та всієї Івано-Франківської області.
  • Врахувати зауваження та пропозиції громадськості щодо нового будівництво відділення з підготовки смоли заводу ДСП, розташованого по вул. 22 Січня, 83 у селищі Брошнів-Осада Калуського району.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.