Вимагач, який погрожував чоловікові убивством, відбувся умовним терміном

Івано-Франківський міський суд виніс вирок уродженцю Закарапття, який вимагав передачу чужого майна з погрозою насильства над потерпілим та його близькими родичами, з погрозою пошкодження та знищення майна, з погрозою вбивства та заподіяння тяжких тілесних ушкоджень.

З жовтня 2020 року обвинувачений систематично по телефонному зв`язку, погрожуючи застосуванням насильства, в тому числі вбивством та заподіянням тяжких тілесних ушкоджень щодо потерпілого та його близьких родичів, а також пошкодженням та знищенням майна потерпілого та його близьких родичів, які потерпілий сприймав як реальні, вимагав у останнього передачі грошових коштів у сумі 160000 грн., як повернення неіснуючого боргу.

29 січня 2021 року потерпілий через систему платіжних переказів перерахував обвинуваченому 75500 грн., з яких 600грн. склала комісія банку, про що повідомив тому за допомогою телефонного зв`язку.

В судовому засіданні обвинувачений свою вину у вчиненні інкримінованого кримінального правопорушення визнав повністю та беззастережно. Суду пояснив, що з жовтня 2020 року, погрожуючи застосуванням насильства та вбивства, вимагав в потерпілого грошові кошти в сумі 160000 грн. 29.01.2021 року поставив йому вимогу надіслати через платіжну систему грошові кошти в сумі 160000 грн. Однак кошти не отримав, оскільки потерпілий анулював їх перевід. До вчиненого він ставиться критично, шкодує та щиро кається, завдані злочином збитки він добровільно і в повному обсязі потерпілому відшкодував, просив суворо не карати.

Суд обмежився допитом обвинуваченого, дослідженням письмових доказів, які характеризують його особу та дають можливість вирішити долю речових доказів. При цьому судом з`ясовано, що учасники судового провадження правильно розуміють зміст цих обставин, сумніву у добровільності та істинності їх позиції немає, а також їм зрозуміло, що вони у такому разі будуть позбавлені права оскаржити ці обставини в апеляційному порядку.

Призначаючи покарання обвинуваченому, суд враховує: ступінь тяжкості вчиненого кримінального правопорушення, яке відповідно до ст. 12 КК України є тяжким злочином; дані про особу винного, який критично ставиться до вчиненого; його вік; стан здоров`я та його майновий стан; він офіційно не працює; одружений; має на утриманні вагітну дружину; по місцю проживання характеризується виключно з позитивної сторони; на обліку в лікарів психіатра та нарколога не перебуває; до вчинення даного злочину судимим не був; а також відсутність будь-яких претензій у потерпілого.

Під час судового розгляду 20 квітня 2021 року обвинувачений був засуджений Ужгородським міськрайонним судом за статтею 199 ККУ (виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою використання при продажу товарів, збуту або збут підроблених грошей, державних цінних паперів, що існують у паперовій формі, білетів державної лотереї, марок акцизного податку чи голографічних захисних елементів) до покарання у виді позбавлення волі на строк 3 роки з іспитовим строком 1 рік.

«В той же час з урахуванням викладених вище обставин суд вважає, що виправлення обвинуваченого можливе без ізоляції від суспільства, а тому до нього слід застосувати ст. 75 КК України, звільнивши його від відбування основного покарання у виді позбавлення волі з випробуванням, поклавши відповідні обов`язки», - йдеться у вироку суду.

Суд визнав чоловіка винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 2 ст. 189 КК України, та призначити йому покарання у виді позбавлення волі на строк 4 (чотири) роки. На підставі ст. 75 КК України звільнив його від відбування призначеного основного покарання у виді позбавлення волі з випробуванням, встановивши іспитовий строк тривалістю 2 (два) роки.

Вирок виніс суддя Роман Хоростіль за участю прокурора Рудого О.Б.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.