ІФНМУ запровадить відзнаку імені Георгія Бабенка

В Івано-Франківському національному медичному університеті невдовзі з’явиться відзнака імені колишнього ректора університету, академіка Георгія Бабенка. Таке рішення ухвалила Вчена рада ІФНМУ на засіданні 30 листопада.

«Метою такої нагороди є відзначення науковців, які вносять великий вклад у дослідження і розвиток біоелементології в Україні, — розповідає перша проректорка ІФНМУ, професорка Ганна Ерстенюк. — Це буде спільна відзнака Вченої ради нашого Університету і Асоціації Мікроелементологів України».

Цього року минає 100 років з дня народження Георгія Бабенка. Тож незабаром ім’я видатного вченого з Івано-Франківська зазвучить на новій науковій відзнаці.

Довідка

Видатний український біохімік, заслужений діяч науки і техніки України, академік Георгій Овксентійович Бабенко був ректором Івано-Франківського медичного інституту з 1954 до 1979 року. Це етап становлення інституту як кузні науково-педагогічних кадрів і розробки важливої для практичної медицини проблеми мікроелементів.

Під керівництвом Георгія Бабенка на кафедрі біохімії, яку він очолював, була створена лабораторія «Метали та металоферменти в медицині». За час її існування виконано 77 кандидатські і 32 докторські дисертації. Наукові інтереси кафедри концентрувались в галузі вивчення особливостей хімічного складу навколишнього середовища Прикарпаття, ролі мікроелементів в обміні речовин, вивчення мікроелементозів та корекція їх.

У 2009 році на базі Івано-Франківського національного медичного університету започатковано проведення міжнародної науково-практичної конференції «Бабенківські читання». На кафедрі біологічної та медичної хімії ІФНМУ створено музей Георгія Бабенка, а сама кафедра носить його ім’я.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.