Франківські депутати заявляють про наступ на фінансові права місцевого самоврядування

Депутати Івано-Франківської міської ради звернулись до Кабінету Міністрів України щодо наступу на фінансову спроможність місцевого самоврядування.

Звернення

Починаючи з 2014 року в Україні було запущено масштабну реформу децентралізації з прийняттям Концепції реформи місцевого самоврядування та територіальної організації влади в Україні та відповідних законів, що стосуються статусу та повноважень новостворених територіальних громад.

Завдяки реформі децентралізації, відповідно до положень Європейської Хартії місцевого самоврядування сформовано значний дієвий і спроможний інститут місцевого самоврядування. За 6 років вдалося створити 1469 територіальних громад, у які добровільно об’єднались. Громади отримали можливість консолідувати зусилля та реалізовувати спільні проекти. Сьогодні ми відчуваємо здобутки децентралізації через безліч реалізованих інфраструктурних проектів. Завдяки даній реформі в громадах з’явилися нові школи, дитячі садочки, амбулаторії, стадіони, ЦНАПи, центри безпеки тощо.

Проте, сьогодні влада намагається позбавити громади належного фінансового забезпечення, таким чином порушуючи базові положення Європейської Хартії місцевого самоврядування та мету реформи децентралізації в Україні. Підтвердженням цьому є Законопроект (№6062) про внесення змін до Бюджетного кодексу України. Ми бачимо це за спробу поховати фінансову децентралізацію і інфраструктурні проекти на місцевому рівні та зміцнити позиції централізації.

Даним проектом передбачається ліквідація з 2023 року бюджету розвитку місцевих бюджетів, що є неприйнятним для територіальних громад. Джерела доходів бюджету розвитку планується закріпити за загальним фондом місцевих бюджетів. Це означає, що громади не зможуть зберігати кошти на депозитних рахунках, не зможуть належно планувати розвиток. Адже саме з бюджетів розвитку фінансуються капітальні видатки громад, які спрямовуються на: соціально-економічний розвиток, виконання інвестиційних проектів, будівництво, капітальний ремонт та реконструкцію об'єктів соціально-культурної сфери – шкіл, дитсадків, лікарень, житлово-комунального господарства, будівництво газопроводів і газифікацію населених пунктів, придбання шкільних автобусів та автомобілів швидкої медичної допомоги, тощо.

Цей законопроект пропонує зміни до ч. 2 ст. 45 Бюджетного кодексу, за якими «повернення коштів, помилково або надміру зарахованих до Державного бюджету, буде здійснюватися в межах коштів, наявних на єдиному казначейському рахунку». Наступне нововведення проекту №6062 –стосується змін до ч. 4 ст. 103-2 Бюджетного кодексу. Ці зміни передбачають залишки коштів за освітньою субвенцією, що не використані протягом наступного бюджетного періоду, вилучати до державного бюджету.

Законопроектом №6062 пропонується також доповнити Земельний кодекс (Розділ VI «Прикінцеві та перехідні положення») п.53, яким «установити, що у 2022 році надходження від викупу земельних ділянок державної та комунальної власності, передбачених пунктом 61 Перехідних положень Земельного кодексу України, зараховуються: 70 відсотків до спеціального фонду державного бюджету та спрямовуються на розвиток та поліпшення екологічного стану зрошуваних та осушених систем за рішенням Кабінету Міністрів України (у разі потреби з відкриттям нових бюджетних програм), погодженим з Комітетом Верховної Ради України з питань бюджету; 30 відсотків до бюджету розвитку місцевих бюджетів». Це грубе порушення засад місцевого самоврядування.

Ми, депутати Івано-Франківської міської ради рішуче протестуємо проти Законопроекту 6062. І розглядаємо його як намір підірвати фінансову спроможність місцевого самоврядування та ігнорування базових норм Європейської Хартії місцевого самоврядування.

Ми, депутати Івано-Франківської міської ради вимагаємо від Кабінету Міністрів України відкликати проект Закону України «Про внесення змін до Бюджетного кодексу України» (реєстр. №6062) на доопрацювання з метою виключення з цього проекту дискримінаційних норм по відношенню до місцевого самоврядування.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.