Лісник з Косівщини, який не вберіг ліс від вирубки, відбувся умовним терміном

Косівський районний суд виніс вирок майстру лісу, який допустив вирубку лісу, що завдало істотної шкоди охоронюваним законом державним інтересам.

Згідно посадової інструкції майстра лісу Кобаківського лісництва Косівського районного підприємства «Райагролісп», чоловік повинен був здійснювати безпосередню охорону лісу від лісопорушень, лісових пожеж, проявів браконьєрства, а також охорону готової продукції, лісових культур, шкіл, розсадників, посадкового матеріалу, будівель заготовлення деревини та іншого дорученого йому майна на обході, добре знати свій обхід і його границі, а на обході дороги, водойми, річки, місця рубок, перевіряти документи на право перевезення деревини на рубки лісу і інших видів побічних користувань, здійснювати контроль за дотриманням правил відпуску деревини на пні в лісах України, а також вживати заходи по недопущенню незаконних (безбілетних) рубок лісу і іншого незаконного користування.

«У період з 05.08.2019 року по 16.08.2019 року, під час проведення Державною екологічною інспекцією Карпатського округу позапланового заходу державного нагляду (контролю) у Кобаківському лісництві виявили вчинені невстановленими особами незаконні порубки 27 сироростучих дерев породи «бук», загальною кубомасою 31.78 м. куб., які допущені внаслідок несумлінного ставлення майстра лісудо своїх службових обов`язків, та завдали істотної шкоди охоронюваним законом державним інтересам на загальну суму 113 тис. грн», - йдеться у вироку суду.

Допитаний в судовому засіданні обвинувачений свою вину у вчиненому кримінальному правопорушенні визнав, підтвердив викладені в обвинувальному акті обставини та просив суворо не карати, а також при вирішенні цивільного позову просив врахувати, що в нього на утриманні є троє неповнолітніх дітей, умови проживання його сім’ї є важкими, а тому змоги сплатити заявлений до нього цивільний позов немає.

На підставі досліджених письмових доказів по справі, які є належними та допустимими, суд приходить до висновку про доведеність вини лісника у вчиненні інкримінованого діяння і його умисні дії, які виразились в неналежному виконанні службовою особою своїх службових обов`язків через несумлінне ставлення до них, що завдало істотної шкоди охоронюваним законом державним інтересам (службовій недбалості), обвинувачений вчинив кримінальне правопорушення, що передбачено ч.1 ст. 367 КК України.

Суд визнав чоловіка винним у вчиненні кримінального правопорушення передбаченого ч.1 ст.367 КК України та призначити покарання у виді 2 років обмеження волі з позбавленням права обіймати матеріально-відповідальні посади пов`язані з охороною та захистом лісу, строком на 1 рік.

В силу ст.75 КК України звільнив засудженого від відбування призначеного основного покарання у вигляді 2 років обмеження волі з випробуванням, встановивши обвинуваченому іспитовий строк на один рік, якщо він протягом визначеного іспитового строку не вчинить нового кримінального правопорушення і виконає покладені на нього обов`язки.

Крім того, суд задовольнив цивільний позов прокурора і вирішив стягнути із засудженого 113 тис. гривень матеріальної шкоди, заподіяної злочином.

Вирок винесла суддя Марія Крилюк.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.