В Івано-Франківську відбулась прем’єра фільму проєкту «Невідомий Бортнянський»

25 жовтня на екранах кінотеатру Люм’єр в Івано-Франківську показали велику прем’єру осені – фільм проєкту «Невідомий Бортнянський».

Глядачі вперше почули раніше невідомі п’ять хорових концертів українського композитора Дмитра Бортнянського, століттями «захованих» поміж рукописів та старовинних документів.

«Думаю, що дві цілі, які ми поставили цим проєктом, ми виконали. Перша – це надати крила тим невідомим творам Дмитра Бортнянського, які відлежувалися в архівах понад два століття. Дякую Богу, що ми маємо честь такою молодою командою відродити ці твори. Друга ціль – гучніше сказати на весь світ, що Бортнянський українець, він писав українську музику, має українське коріння. І не тільки емоційно заявити про це, а аргументувати фактами музикознавців!», - відзначив керівник проєкту Володимир Рудницький.

Над фільмом майже пів року наполегливо працювали франківці – загалом 45 учасників. Та сам проєкт народився набагато раніше – спочатку була робота в архівах, написання грантової заявки та участь у конкурсі Українського культурного фонду. Проєкт франківців був одним із 525 інших і увійшов до 30 найкращих.

«Наша місія розвивати всі ті забуті сторінки української історії, цим доказати світу, що ми велика нація, за нашими плечима величезні скарби, гідні цілого світу! Сподіваюсь, нам це вдалося в цьому проєкті», - заявив продюсер Роман Дзундза.

Віднайдені концерти українського композитора можна почути у виконанні франківського хору «Воскресіння». Артисти проїхали майже всю територію України, адже, зйомки проходили в п’яти храмах різних міст: в Чернігові, Одесі, Львові, Києві та Івано-Франківську.

Крім звучання унікальних хорових концертів впродовж фільмів також розповідається історія життя Дмитра Бортнянського.

«В кожному фільмі з’являються музичні інструменти, які виконують теми концертів. Скрипка, орган, бандура, віолончель та карильйон – кожен з них є певним символом життя і творчості Дмитра Бортнянського. Героями фільмів є хор «Воскресіння», музикознавці та експерти», - додала режисеркапроєкту Любов Терлецька.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.