На Івано-Франківщині зросла захворюваність на ВІЛ/СНІД і туберкульоз

6 жовтня відбулося засідання регіональної ради з координації протидії туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу під головуванням першого заступника голови координаційної ради, заступника директора департаменту охорони здоров’я Володимира Дзьомбака, за участі головного державного санітарного лікаря області Руслана Савчука.

Марта Локатир секретар координаційної ради, начальник відділу імунопрофілактики ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ», представила результати роботи в напрямку посилення потенціалу регіональної ради із координації дій у відповідь на поширення туберкульозу та ВІЛ-інфекції/СНІДу.

«На нараді зазначалося й проте, що пандемія COVID-19 внесла свої корективи у всі аспекти життя та віднесла на другий план всі інші не менш небезпечні хвороби. Ситуація в області є складною не тільки стосовно коронавірусної інфекції, але й неблагополучною із захворюваності та виявленню туберкульозу і ВІЛ/СНІД інфекцій. Заклади, які раніше займалися лікуванням та діагностикою ВІЛ/СНІДу, здебільшого перепрофільовані на заклади, які надають допомогу в боротьбі з COVID-19. Тому під час пандемії в області виникла така проблема, як відсутність ліжко-місць для соціально незахищених груп населення з ВІЛ/СНІД», - повідомили у Департаменті охорони здоров’я Івано-Франківської ОДА.

Крім того, йшлося про потребу швидкого виявлення інфекційних хвороб, а також про збільшення тестування ВІЛ/СНІД інфекцій. Учасники засідання приділили значну увагу й питанню надання медико-соціальних послуг хворим на туберкульоз та ВІЛ/СНІД інфікованих. Зокрема, наголошено на необхідності забезпечення кращого спостереження за пацієнтом лікарями первинної медико-санітарної допомоги, адже своєчасне виявлення є запорукою швидкого та якісного лікування.

Членами координаційної ради було запропоновано відновити вертикаль діяльності центру ВІЛ/СНІДу на базі КНП «Івано-Франківська обласна клінічна інфекційна лікарня». Такий Центр може функціонувати, як організаційно-методичний орган на території Івано-Франківської області. Крім того, наявність такого Центру покращить надання допомоги ВІЛ/СНІД інфікованим.

«За шість місяців 2021 року в області виявлено в чотири рази більше випадків захворювання на туберкульозу у порівнянні з минулим роком. До такого погіршення епідситуації з туберкульозу призвела, як пандемія COVID-19, так і недостатня робота більшості закладів ПМСД. А от показник зареєстрованих випадків ВІЛ-інфекції збільшився вдвічі проти торішнього аналогічного періоду. Зріс і показник поширеності ВІЛ-інфекції в порівнянні з минулим роком у 2,5 рази», - йдеться у повідомленні.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.