У міській раді звинуватили Зеленського у бажанні знищити українську мову

Сесія Івано-Франківської міської ради прийняли звернення «Про функціонування української мови як державної».

Звернення

Президентська партія розпочала чергову атаку на закон про мову. Після провалу спроб відтермінувати норму мовного закону про транслювання кіно- і телепродукції державною мовою, Cлуги народу вирішили внести зміни до Закону України «Про вищу освіту». 2 липня 2021 року у Верховній Раді України зареєстровано проект закону № 5727 «Про внесення змін до статті 48 Закону України «Про вищу освіту» щодо врегулювання освітньої діяльності у сфері вищої освіти для іноземців та осіб без громадянства».

Фактично кожного тижня група депутатів від монобільшості не полишає своїх спроб знищити українську мову в Україні. Запропонований документ передбачає, що для іноземців або осіб без громадянства, які бажають здобувати вищу освіту в Україні, навчання може здійснюватися іноземною мовою. Це означає, що на законодавчому рівні в стіни вищих навчальних закладів намагаються знову повернути російську мову, яка замаскувалася під словом «іноземна мова».

Це чергова спроба нівелювати схвалений парламентом 25 квітня 2019 року Закон України «Про забезпечення функціонування української мови як державної», який чітко передбачає, що мовою освітнього процесу в закладах освіти є державна мова, тобто українська.

Вимагаємо припинити безкінечні маніпуляції навколо української мови. Мовляв, через українську мову ми втрачаємо студентів-іноземців, грошові надходження та геополітичний вплив. Студенти-іноземці швидко опановують українську мову та можуть безперешкодно здобувати нею вищу освіту в Україні. Вважаємо, що саме популяризація української освіти та мови сприяє зростанню нашої позиції та впливу на міжнародній арені.

Перш ніж говорити про перешкоди для іноземних студентів через українську мову, варто спитати в них, що вони про це думають. І ось що вони кажуть про навчання українською мовою в вищих навчальних закладах Івано-Франківська.

Джуда Окечукву (США), випускник Івано-Франківського національного медичного університету:

‒ Я вирішив вчити українську мову, бо думаю, що це була б неповага до українського народу, якщо б я не знав мови, навчаючись в Україні. Україна – українська мова. І це логічно. Я опанував українську на розмовному рівні лише за 6 місяців. Не розумію, як цього не можуть зробити люди, які живуть в Україні вже 40-50 років.

Ісідоре Нвавуіке-Опара (Нігерія), випускник Івано-Франківського національного медичного університету:

‒ До 2014-го два роки я навчався медицини в Донецьку українською мовою. Коли почалася війна, я повернувся спочатку додому в Нігерію. Але згодом прилетів уже до Франківська, щоб продовжити навчання. Разом зі студентами з різних країн світу ми створили свій гурт в університеті і співаємо українські пісні. Коли я спілкуюся українською, то намагаюся говорити чисто, без акценту, як це роблять самі українці».

Вимагаємо не допустити чергової спроби нівелювати норми Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» та відхилити проекту закону № 5727 «Про внесення змін до статті 48 Закону України «Про вищу освіту» щодо врегулювання освітньої діяльності у сфері вищої освіти для іноземців та осіб без громадянства» та не виносити його на розгляд Верховної Ради України.

Застерігаємо від подальших спроб прийняття ганебних рішень на шкоду розвитку української мови та проявити свою державницьку позицію і стати на захист української мови.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.