Франківські депутати просять залишити тютюновий акциз у місцевому бюджеті

Депутати Івано-Франківської міської ради зачитали звернення щодо недопущення позбавлення бюджетів територіальних громад 5-відсоткового акцизного податку з роздрібного продажу тютюнових виробів акцизу на тютюн до Голови Верховної Ради України Разумкова Д. А, Народних депутатів від Івано-Франківської області Савчук О. В., Фрісу І. П., Іванчуку Е. П., Матусевичу О. Б., Мулику Р. М., Марусяку О.Р., Вінтоняк О. В.

Звернення щодо законопроекту № 5600

На розгляді у Верховній Раді України знаходиться урядовий проект Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» № 5600 від 02.06.2021.

24 червня Комітет Верховної Ради України з питань фінансів, податкової та митної політики прийняв рішення рекомендувати прийняти за основу в першому читанні урядовий законопроект №5600. Далі законопроект буде спрямований для голосування на пленарному засіданні Верховної Ради України.

У цьому законопроекті, зокрема, закладено норму щодо позбавлення бюджетів територіальних громад 5-відсоткового акцизного податку з роздрібного продажу тютюнових виробів шляхом перенесення на виробників та імпортерів обов’язку сплати такого податку до держбюджету.

Для бюджетів усіх територіальних громад України - це втрата 2,9 млрд гривень доходів. Для бюджету Івано-Франківської територіальної громади - це втрата 40 мільйонів гривень фінансових ресурсів. Доцільнішим є залишити чинні норми, які ефективно працюють і стабільно наповнюють бюджети громад.

Прийняття таких ініціатив про скасування роздрібного акцизу на тютюнові вироби це «відкат назад» децентралізаційної реформи, це посилення негативних тенденцій перенесення та вилучення ряду ресурсів громад на вищий рівень, що в кінцевому результаті зведе нанівець всі докладені зусилля щодо децентралізації.

Роздрібний акциз на тютюн потрібно залишити на рівні громад і тому що місцева влада значно більше зацікавлена, ніж центральні органи виконавчої влади, збирати такий акциз на тютюн і сприяти легальній роботі точок продажу тютюнових виробів. Також місцевий акциз служить дієвим інструментом боротьби з тіньовою економікою та контрабандою. Завдяки співставленню даних зі сплати виробниками тютюнових продуктів загальнодержавного акцизу та місцевого акцизу розповсюджувачами цих товарів через роздрібну мережу можна визначити тіньовий оборот.

Прийняття Законопроекту № 5600 із нормами про скасування роздрібного акцизу на тютюн спричинить зростання соціальної напруги та зменшення підтримки з боку органів місцевого самоврядування до дій центральних органів влади.

Івано-Франківська міська рада звертається до Вас з проханням дослухатися до місцевого самоврядування та врахувати інтереси територіальних громад і не підтримувати прийняття законопроекту № 5600 із нормами про скасування роздрібного акцизу на тютюн, оскільки запропоновані цим проектом зміни розбалансують бюджети різних рівнів рад і погіршать ресурсне забезпечення громади.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.