У Надвірні проходять археологічні дослідження на території замку Краснодвір

На території замку Краснодвір в місті Надвірні проходять археологічні дослідження. Про це повідомили в Надвірнянській міській раді.

Роботи триватимуть до 25 червня.

Дослідження проходять в рамках студентської практики кафедри етнології і археології Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника під керівництвом старшого викладача факультету історії, політології і міжнародних відносин Ігоря Кочкіна.

«Мета археологічної практики – дослідження підземного переходу між руїнами вежі, ознайомлення студентів з сучасними методами польових археологічних досліджень, набуття ними навичок роботи в експедиціях. Результати розкопок мають стати підґрунтям для подальших досліджень і створення нової історичної карти Надвірної», - йдеться у повідомленні.

Точної дати будівництва Надвірнянського замку наразі не встановлено. Імовірно, його збудовано у XІV-XVII ст. кимось із роду Потоцьких. Пізніше замок належав родині Куропатвів, після того – графові Цетнеру.

«Саме із цією спорудою в історичній частині міста пов’язують виникнення поселення, нині відомого як Надвірна, яке раніше, за свідченнями істориків, звалося Краснодвором» – розповідає завідувач сектору туризму та рекреації управління культури і туризму Надвірнянської міської ради Ірина Кравець.

У міській владі планують створити конкурентоспроможний культурно-туристичний продукт «Театр замку Краснодвір» – місце інтерпретації історії міста Надвірни для розвитку громади та збереження спадщини.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.