Верховний суд вважає протиправним визнання Вірастюка переможцем в окрузі №87

Пізно ввечері у суботу 1 травня Велика Палата Верховного Суду ухвалила Постанову, якою визнала протиправними дії Центральної виборчої комісії щодо встановлення результатів виборів в окрузі №87 та визнала протиправним та скасувала протокол ЦВК від 22 квітня 2021, яким встановлено результати виборів та визнано Василя Вірастюка переможцем в окрузі 87. Про це повідомили у громадянській мережі ОПОРА.

Таким чином, Велика Палата частково задовольнила апеляційну скаргу Олександра Шевченка на Рішення Верховного Суду від 28 квітня 2020 року у справі №9901/114/21.

ОПОРА вже повідомляла про справу №9901/114/21 за позовом Олександра Шевченка до ЦВК. У вказаній справі кандидат Олександр Шевченко не погодився з протоколом ЦВК від 22 квітня 2021 року про результати виборів в окрузі 87 та оскаржив вказаний протокол та дії ЦВК по встановленню результатів виборів в окрузі до Верховного Суду. Додатково в позові просив зобов’язати ЦВК продовжити встановлювати результати виборів та відправити ОВК 87 округу на уточнення протоколу.

28 квітня 2021 року Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду прийняв постанову, якою у задоволенні позову кандидата Шевченка у справі №9901/114/21 відмовив повністю.

Апеляцію Олександра Шевченка на вказане рішення розглянула вже Велика Палата Верховного Суду. З огляду на те, що строки розгляду виборчих спорів є скороченими (всього 2 дня на розгляд), тому розгляд таких справи не відкладається на вихідні та святкові дні. Таким чином розгляд справи було розпочато Великою Палатою 30 квітня та вже 1 травня ухвалено та проголошено рішення.

Велика Палата прийшла до висновку, що раніше ухвалене рішення Верховного суду підлягає скасуванню, а апеляційна скарга кандидата Шевченка - частковому задоволенню. Так, позовні вимоги задоволено частково: визнано протиправними дії ЦВК щодо встановлення результатів виборів в окрузі 87 та визнано протиправним та скасовано протокол ЦВК від 22 квітня 2021, в задоволенні решти позовних вимог - відмовлено.

Таке рішення мотивовано серед іншого тим, що при встановленні результатів голосування в окрузі 87 ЦВК не було забезпечено перевірку всіх порушень, що були допущені та на які посилались учасники виборчого процесу.

Одразу після проголошення вказаного рішення Велика Палата приступила до розгляду іншої справи №9901/117/21, що також безпосередньо стосується результатів виборів в окрузі 87.

Втім, найцікавішим у даній справі є те, що перед винесенням рішення по суті Ухвалою Верховного Суду від 29 квітня було вжито заходи забезпечення позову, а саме - заборонено ЦВК вчиняти дії з реєстрації Василя Вірастюка народним депутатом України до набрання законної сили рішенням у справі № 9901/117/21. Таким чином, забезпечення позову діятиме щонайменше 2 дні, визначені для апеляційного оскарження, а разі такого оскарження - до остаточного рішення Великої Палати.

Ось саме із вказаною Ухвалою про заборону ЦВК вчиняти дії з реєстрації кандидата Василя Вірастюка не погодилася його команда та оскаржила цю Ухвалу до Великої Палати.

За таких умов Велика Палата продовжує слухати справу №9901/117/21 за апеляцією кандидата Василя Вірастюка.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.