Франківські депутати просять перевести залізничні локомотиви на електротягу

Фото ілюстративне

Депутати Івано-Франківської міської ради звернулись зі зверненням до Прем`єр-міністра України Дениса Шмигаля, В.о. голови правління АТ «Укрзалізниця» Івана Юрика, Голови Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування Олега Бондаренка щодо необхідності переведення Івано-Франківського відділку Львівської залізниці на електротягу.

Звернення

На околиці Станіслава (нині – Івано-Франківськ) залізниця з’явилася ще у 60-х роках позаминулого століття. Зараз це майже самий центр нашого міста. Отже, цілком очікувано, що на адресу міської ради надходять численні звернення мешканців, особливо тих, які проживають на прилеглій до залізничного вокзалу території, стосовно неконтрольованого забруднення атмосферного повітря у вказаній зоні шкідливими викидами. Вагомою причиною такої ситуації є інтенсивний рух через ст. Івано-Франківськ тепловозів у вкрай зношеному стані. А про переведення на електротягу залізниці у нашій області, яка служить зоною рекреації для цілої України, розмови точаться вже близько півстоліття.

Зростає кількість пасажирських поїздів, що прибувають до нас, зокрема – на 25% за два попередні (до пандемії) роки. До цього слід додати вантажні поїзди та їх маневрування. На цьому тлі дивною виглядає нинішня ситуація, коли електротягу запроваджують у низинних областях, що добре «продуваються» (Миколаївська, Кіровоградська, Запорізька, Волинська). А густонаселені Прикарпаття та Буковина (з переважно гірським і передгірським рельєфом) донині залишаються без електротяги.

Вказана проблема вже неодноразово порушувалась перед керівництвом АТ «Укрзалізниця». Роками залізниця повідомляє про початок передпроектних робіт, «а віз і нині там».

Також при попередніх нарадах із колишнім головою Івано-Франківської обласної державної адміністрації, а сьогодні Прем`єр-міністром України Денисом Шмигалем, відчувалося розуміння даної проблеми та бажання її поступового вирішення.

Зважаючи на численні звернення громадян, з урахуванням наявності в Івано-Франківській області таких енергогігантів як Бурштинська ТЕС та Калуська ТЕЦ, ми вимагаємо:

від Кабінету Міністрів України та АТ «Укрзалізниця» невідкладно розробити проект щодо переведення Івано-Франківського відділку Львівської залізниці на електротягу, першочергово ділянки Львів – Івано-Франківськ – Хриплин та передбачити у державному бюджеті на 2022 рік кошти на виконання цих робіт. до Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування щодо проведення в Івано-Франківську виїзного засідання комітету з метою оцінки вищенаведених фактів.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.