В Івано-Франківську встановили анотаційну дошку дисиденту Валентину Морозу

У рамках програми «Івано-Франківськ – місто героїв» на вул. Коновальця, 141, встановили пам’ятну дошку українському дисиденту, громадсько-політичному діячу, історику, політв’язню радянських тюрем Валентину Морозу.

16 квітня – друга річниця смерті Валентина Яковича, тож відкриття пам’ятної дошки присвятили до цієї дати.

Життєвим кредо Валентина Мороза можна вважати слова «Світ без України мене не цікавить! Україна і український інтерес мусять бути у цьому світі». Він – автор великої кількості наукових і науково-популярних робіт з історії України, фахово займався дослідженнями історії українського національного руху в ХХ ст. Також написав тритомну працю «Україна у двадцятому столітті» (2005–16).

Як згадує ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда, постать дисидента стала символом незламності та прагнення до української незалежності для поколінь.

«Для Прикарпаття він є знаковою особистістю, бо об’єднав навколо себе дуже багато цікавих людей. Вони підтримали його ідеї й навіть після арештів продовжували свою боротьбу. Він започаткував цілу хвилю боротьби за українську ідею. І нагадує про одне: в умовах боротьби ми повинні об’єднуватись. В єдності ми дуже сильні», – говорить ректор.

Присутній на відкритті очільник міста Руслан Марцінків зазначив, що спільно з істориками, краєзнавцями, громадськістю, програма «Івано-Франківськ – місто героїв» буде продовжуватися. І навіть перевидадуть однойменну книгу.

«Наші герої потребують пам’яті. Я мав нагоду бути на зустрічах пана Валентина з громадою ще коли був студентом, та і після того… Мене дивував його дух, він був унікальною постаттю! І хоча багато діаспорян не повернулися в Україну, він, як тільки наша держава стала незалежною, повернувся додому і почав боротися за українську Україну тут! І все своє життя віддав цій меті. Про це важливо пам’ятати!», зазначив Руслан Марцінків.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.