Помер професор ІФНТУНГ Роман Пилип’юк

Ректорат Інституту архітектури, будівництва та енергетики ІФНТУНГ висловив співчуття з приводу передчасної смерті професора кафедри геодезії та землеустрою Пилип’юка Романа Герасимовича.

«Висловлюємо щирі співчуття родині та близьким. Сьогодні, у цей важкий для Вас час, ми разом з Вами низько схиляємо голову у скорботі. Нехай опіка Всемогутнього Бога полегшить гіркоту втрати, а наші молитви та щирі співчуття полегшать родинне горе. Вічная пам’ять!», - йдеться у повідомленні.

Біографічна довідка.

Роман Герасимович Пилип’юк народився 1 січня 1934 року в селі Рудники Снятинського району Івано-Франківської області.

Освіту здобував у початковій школі с. Рудники, а згодом – у середній школі № 5 м. Івано-Франківська.

Після закінчення середньої школи у 1950 році поступив на геодезичний факультет Національного університету “Львівська політехніка” (тоді ЛПІ – Львівський політехнічний інститут), який закінчив з відзнакою у 1955 році.

Трудову діяльність розпочав інженером Українського аерогеодезичного підприємства (м. Київ), звідки був скерований на роботу в Китайську народну республіку, де в 1956-1957 роках працював над створенням високоточних геодезичних мереж, що послужили основою для картографування важкодоступних районів пустель Тикла-Макан, Гобі та гірських районів Тибету.

Після повернення із закордонного відрядження розробляв проекти геодезичного освоєння району Байконура, виконував високоточні астрономічні спостереження та створення державної астрономо-геодезичної мережі країни.

З осені 1963 року розпочав викладацьку роботу, перейшовши на посаду асистента ІваноФранківського національного технічного університету нафти і газу (тоді Івано-Франківський філіал ЛПІ).

Працюючи на посадах асистента, старшоговикладача, доцента та професора кафедри інженерної геодезії, відбулося його становлення як педагога.

Професор Пилип’юк Р.Г зробив значний внесок у становлення геологорозвідувального факультету, працюючи заступником декана (1967-1976 рр.), деканом факультету (1985-1990рр.), завідувачем кафедрою інженерної геодезії(1990-1994 рр.).

За його активної участі відбулося відкриття і становлення фахової геодезичної освіти на Прикарпатті, розвиток в університеті матеріальної бази для підготовки висококваліфікованих спеціалістів як геодезичного, так і нафтового і геолого-геофізичного напрямків.

Наукові інтереси Пилип’юка Р.Г. стосувались проблем тривимірної геодезії, методів високоточних геодезичних вимірювань, проблем землеустрою і кадастру. Він успішно захистив кандидатську дисертацію (1974 р.), є автором понад 50 наукових праць. Наукові розробки Пилип’юка Р.Г. мають теоретичне значення і практичне застосування в геодезичному виробництві.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.