Сич скликає позачергову сесію облради через підвищення тарифів

Голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич підписав розпорядження «Про скликання позачергової третю сесії обласної ради» 20 січня 2021 року о 10 годині в залі засідань обласної ради (IV поверх).

На сесії планують розглянути питання «Про звернення обласної ради щодо необґрунтованого збільшення вартості енергоносіїв та введення мораторію терміном на один рік на підвищення тарифів на енергоносії».

Текст звернення подаємо повністю:

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, представляючи інтереси виборців краю, глибоко обурені ситуацією щодо чергового необґрунтованого підвищення цін на енергоносії для населення. В умовах тривалого карантину внаслідок коронавірусної інфекції, введення обтяжуючих нормативних актів для малого та середнього бізнесу, зростання рівня безробіття, падіння економічних показників у всіх сферах життєдіяльності українців Президент України та Прем’єр-міністр України підготували черговий “новорічний подарунок” для населення, піднявши тарифи на житлово-комунальні послуги та засвідчивши у такий спосіб реальну “турботу та підтримку” українців від найвищих керманичів держави.

Натомість констатуємо той факт, що всупереч офіційних обіцянок керівництва держави зменшити вдвічі тарифи на тепло, Уряд та підзвітні йому органи виконавчої влади піднімають вартість тарифів на енергоносії для споживачів від 5 до майже 50 відсотків.

У такий важкий для громадян час держава повинна забезпечити збереження соціальних гарантій та приймати рішення для збільшення розміру надання допомог, пільг та субсидій для людей, які знаходяться за межею виживання. Однак, субсидія як соціальна гарантія для найнезахищеніших верств населення не зможе в повній мірі покрити різницю нових тарифів та можливість простих українців їх оплатити, оскільки при плануванні витрат Державного бюджету України на 2021 рік скорочено видатки на виплату пільг і житлових субсидій громадянам на оплату житлово-комунальних послуг, придбання твердого та рідкого пічного побутового палива і скрапленого газу у грошовій формі.

Такі дії органів державної влади викликають зростання рівня напруги та соціального збурення громадян, в результаті чого розпочалися масові акції протесту по всій Україні.

Видатки на субсидії можуть зменшуватись лише у двох випадках: при порівнюваному зниженні цін на енергоносії або ж при відповідному зростанні доходів громадян. Водночас, в Україні сталося все з точністю до навпаки – здорожчання комунальних послуг відбувається не завдяки економічним досягненням, а на тлі глибокої економічної кризи, в якій опинилася більшість громадян України.

Фактично, влада навіть не думала про пошук реальних механізмів підтримки громадян, адже у вказаних умовах зупинення зростання тарифів було б очевидним базовим заходом сприяння та допомоги людям. Подорожчання вартості комунальних послуг в умовах економічної і політичної кризи, в яких опинилося наше суспільство, є злочином проти народу України.

Встановлення граничної ціни на газ та рекомендації щодо зменшення вартості транспортування газу не мають носити ситуативний характер, оскільки це жодним чином не вирішує проблему в цілому, а повинні бути прогнозованими та економічно обґрунтованими.

У таких умовах Івано-Франківська обласна рада як найвищий представницький орган місцевого самоврядування Прикарпаття в межах повноважень, визначених Конституцією та законами України, враховуючи думку та потреби громадян, з метою досягнення балансу інтересів споживачів комунальних послуг, суб’єктів господарювання та держави, вимагає:

      1. Запровадити мораторій терміном на один рік на дію всіх постанов Кабінету Міністрів України та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, якими з 1 січня 2021 року було підвищено тарифи на газ та його доставку, електроенергію, опалення, гарячу воду.
      2. За час дії мораторію розробити чіткий та адекватний механізм функціонування ринку газу в Україні, який виключатиме можливість будь-яких зловживань постачальниками природного монопольного становища, яке призводить до підвищення цін для населення.
      3. Підготувати та ухвалити відповідні зміни до Державного бюджету України на 2021 рік, якими передбачити виділення достатнього розміру коштів для покриття потреб соціально незахищених верств населення у пільгах та субсидіях.
      4. Здійснити перевірку законності та обґрунтованості збільшення вартості енергоносіїв, прийнятих відповідно до постанов Кабінету Міністрів України та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг.
      5. Верховній Раді України в найкоротші строки розробити та прийняти закон про впровадження єдиної державної системи моніторингу виробництва, постачання, транспортування, споживання та оплати за паливно-енергетичні ресурси і комунальні послуги.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.