Суд вирішив не зносити самочинну прибудову в Івано-Франківську

Івано-Франківський міський суд відмовив «Теплому дому» у знесенні незаконної прибудови до однієї з квартир у мікрорайоні «БАМ». Про це рішення ще від 11 березня 2020 року підприємству стало відомо лише днями.

У своїй позовній заяві комунальне підприємство просило зобов`язати відповідача припинити експлуатацію прибудови до квартири та відновити стан будівлі шляхом знесення (демотнування) за кошт відповідача незаконно здійсненої ним прибудови.

При цьому, згідно з експертним звітом було виявлено повну невідповідність прибудови вимогам державних будівельних норм, нормативним вимогам державних наглядових органів із забезпечення стійкості будівель, надійності їх експлуатації, протипожежної безпеки, екологічних, санітарно- гігієнічних правил і норм. Існують ризики завдання шкоди конструктивним елементам житлового будинку в місцях здійснення прибудови до будинку. Стан будівлі оцінюється як непридатний до експлуатації.

«Дослідивши матеріали справи, суд вирішив, що позовні вимоги «Теплого дому» обгрунтовані та підлягають задоволенню. Прибудова дійсно є небезпечною та незаконною. Однак доказів, що саме власник квартири, до якої здійснена прибудова, виконав самочинне будівництво, у справі немає. Немає і реакції з боку органів архбудконтролю. А приватна власність в Україні згідно Конституції та Римської конвенції 1950 року є непорушною», - йдеться у повідомленні «Теплого дому».

Загалом справа тривала понад п'ять років.

Рішення прийняла суддя Ірина Пастернак.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.