Урядовці обіцяють кредити аграріям

Роль і завдання банків в умовах ринку земель сільськогосподарського призначення. Такою була тема сьогоднішньої селекторної наради Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, яку проводив заступник міністра Тарас Висоцький.

Від Прикарпаття участь у заході взяли участь перший заступник голови облдержадміністрації Марія Савка, директор департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації Іван Андріїшин, представники регіональних відділень банківських установ, керівники сільськогосподарських підприємств області.

Як зазначив Тарас Висоцький, у поточному році для підтримки аграрного сектору передбачається здешевлення кредитів по трьох основних напрямках:

- по частковому відшкодуванню відсоткових ставок за залученими кредитами у національній валюті для сільськогосподарських підприємств, річний оборот яких складає до 20 млн грн. Кінцево відсоткова ставка має становити не більше 5 відсотків річних;

- здешевлення вартості залучених для розвитку тваринництва кредитів у сумі від 10 до 15 млн грн, а саме для будівництва нових та реконструкції діючих тваринницьких приміщень;

- компенсація відсотків за залученими кредитами для придбання земель сільськогосподарського призначення. При цьому буде відшкодовуватися відсоткова ставка за умови купівлі землі до 500 гектарів і сума компенсації може становити не більше 5 млн грн на рік.

Тарас Висоцький проінформував, що порядки використання коштів будуть прийняті протягом лютого цього року.