В Івано-Франківську відбулись урочистості до Дня Соборності

У приміщенні Івано-Франківського національного академічного драматичного театру імені Івана Франка відбувся святковий концерт з нагоди відзначення Дня Соборності України. Про це повідомили в пресслужбі Івано-Франківської обласної ради.

Із 101-ю річницею проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки та Західно-Української Народної Республіки мешканців краю привітав голова обласної ради Олександр Сич.

«Говорячи сьогодні про цю дату і про внесок Галичини у ту історичну подію, я назву декілька ключових слів – феномен, ініціатива, зразок та обов’язок. Феномен полягає в тому, що 569 років українці Галичини не жили спільно з наддніпрянськими українцями в одній державі. Більше пів тисячоліття вони були роз’єднані кордонами, жили в різних державах і режимах. І впродовж всіх цих років українці Галичини не забули своєї мови, культури, прадавнього коріння і прагнули об’єднатися зі своїми братами-українцями з Наддніпрянської України, яких вони називали не інакше як «Велика Україна». І коли прийшов той час, саме галичани ініціювали об’єднання. 3 січня 1919 року в Станиславові Національна Рада ЗУНР прийняла рішення злучитися з Українською Народною Республікою. А вже 22 січня Директорія УНР ухвалила «тую злуку прийняти». Незважаючи на всі колізії суспільно-політичного життя галичани жодного разу не підняли питання про те, щоб від’єднатися від України. І сьогодні кращі сини Галичини борються на Сході України проти московського напасника за Українську Соборну державу», – підкреслив Олександр Сич.