Івано-Франківська міська рада просить врегулювати правовий статус агломерацій

Депутати Івано-Франківської міської ради звернулися до Голови Верховної Ради України, Голови комітету з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування щодо підтримки проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення правових підстав для утворення агломерації як однієї з форм співробітництва територіальних громад». Про це повідомили в Івано-Франківській міській раді.

Звернення

Сьогодні Україна проводить велику реформу місцевого самоврядування та територіальної організації влади, яку ще називають децентралізацією. Ця реформа в основному стосується передусім малих міст, селищ та сіл.

Однак вирішити питання збалансування інтересів великих міст та прилеглих територій в рамках політики децентралізації, себто об’єднання декількох мало спроможних громад в одну дієздатну та самодостатню, очевидно, неможливо. Великі міста, обласні центри та навколишні поселення-супутники є досить потужними.

Найбільш раціональним варіантом вирішення проблеми розвитку великих міст є запровадження на законодавчому рівні можливості їх співробітництва в окремих сферах, де їх інтереси нерозривно пов’язані, тобто співробітництва у формі агломерації.

Така практика діє в різних країнах Європи і є особливо поширеною та успішною у Франції, де навколо всіх великих міст, в рамках міських агломерацій, що склались, утворюються певні системи управління, які називають метрополіями чи агломераціями. Суть такого утворення полягає в тому, що тут бажано, доцільно та виправдано має бути запроваджений режим співробітництва органів місцевого самоврядування центрального міста та відповідних органів навколишніх комун у ключових сферах – планування території, громадський транспорт, спільна інженерна інфраструктура. Також на рівень агломерації можуть передаватись і інші повноваження громад, якщо з точки зору якості та ефективності це буде доцільно.

19 грудня 2019 року у Верховній Раді України зареєстровано проект Закону України № 2637 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо створення правових підстав для утворення агломерації як однієї з форм співробітництва територіальних громад» який направлено на вирішення проблеми збалансування інтересів територіальних громад великих міст та прилеглих сіл, селищ, міст. Цей проект закону чітко визначає правовий статус агломерацій. Звертаємось із проханням у найкоротший термін винести даний проект закону на розгляд Верховної Ради України та підтримати його на користь територіальних громад.