Суд оштрафував підприємця, який організував трагічний фейєрверк

Івано-Франківський міський суд виніс вирок щодо підприємця, який надавав піротехнічні послуги з нагоди святкування «Дня Святого Миколая» 19 грудня 2017 року в Івано-Франківську.

«У ході виконання піротехнічних робіт 19.12.2017 в м. Івано-Франківську на Вічевому Майдані з нагоди святкування «Дня Святого Миколая» особами, які були допущені до виконання вказаних робіт підприємцем, які не відповідали вимогам нормативно-правових актів, що регламентують порядок ведення робіт з підвищеною небезпекою, не дотримано мінімально допустимої відстані розташування від місця встановлення піротехнічного виробу - фонтану сценічного із електричним ініціюванням ХХ7040 до місця знаходження глядачів, що є порушенням інструкції щодо використання вказаного піротехнічного виробу та п. 16 розділу «Основні вимоги до безпечності піротехнічних виробів», - йдеться у вироку суду.

Під час проведення піротехнічних робіт відбулась некоректна робота одного із піротехнічних засобів - фонтану сценічного із електричним ініціюванням ХХ7040, що призвело до вибуху, внаслідок якого глядачка отримала тілесні ушкодження у вигляді закритої черепно-мозково-лицевої травми із забоєм головного мозку середнього ступеня тяжкості, контузією лівого зорового нерву, лінійним переломом верхньої стінки лівої орбіти, без зміщення уламків, уламковим переломом задньо-латеральної стінки лівої орбіти, без вираженого зміщення уламків, переломом скуло-орбітального комплексу зліва, раною в лівій лобній ділянці, синцем в ділянці верхньої повіки лівого ока, яка ускладнилась повною втратою зору на ліве око, які згідно висновку судово-медичної експертизи № 27 утворились від дії тупого твердого предмета і відноситься до тяжких тілесних ушкоджень, які є небезпечні для життя в момент спричинення.

В судовому засіданні обвинувачений повністю визнав себе винним у вчиненні злочину. Він пояснив, що в ході піротехнічних робіт були допущені порушення, а саме: не дотримано мінімально допустимої відстані розташування від місця встановлення піротехнічного виробу до місця знаходження глядачів; особи, які були допущені до виконання вказаних робіт не пройшли спеціальне навчання і перевірку знань та не відповідали вимогам нормативно-правових актів, що регламентують порядок ведення робіт з підвищеною небезпекою.

Крім того, обвинуваченому не було відомо, що піротехнічний пристрій бракований, що призвело до нещасного випадку, він не міг нічого зробити в той момент та вплинути на ситуацію. У вчиненому щиро покаявся, просив суд суворо його не карати.

Суд, враховуючи думку прокурора, який просив призначити обвинуваченому покарання у виді трьох років обмеження волі із застосуванням ст. 75 КК України, встановивши один рік іспитового строку, з позбавленням права обіймати посади та займатися діяльність, пов`язаною з використанням піротехнічних виробів терміном 1 рік, вважає, що виправлення обвинуваченого можливе без ізоляції від суспільства.

Суд визнав обвинуваченого винним у вчиненні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 272 КК України та призначив покарання із застосуванням ч. 1 ст. 69, ч. 2 ст. 69 КК України у виді штрафу в розмірі 500 неоподаткованих мінімумів доходів громадян, що становить 8500 гривень.

Вирок виніс суддя Дмитро Руденко за участю прокурорів Клебана Ю.О. та Харуна Ю.В.