Фірма Шевченка відсудила 30 мільйонів за ремонт доріг у 2017 році

Господарський суд Івано-Франківської області задовольнив позов ТОВ «ПБС» до Служби автомобільних доріг в Івано-Франківській області про стягнення заборгованості за договорами підряду в сумі 30,37 млн. гривень.

У 2017 році Служба автомобільних доріг в Івано-Франківській уклала з ТОВ «ПБС» ряд договорів підряду на ремонт доріг.

На підтвердження виконання своїх зобов’язань щодо надання послуг позивач подав Акти приймання виконаних будівельних робіт, які не підписані та не оплачені відповідачем.

Суд вирішив, що зазначені Акти та довідки про вартість виконаних підрядних робіт не містять підписів відповідача, проте, як вбачається з матеріалів справи, відповідач не скористався наданим йому правом щодо дострокового розірвання договору у разі невиконання або неналежного виконання зобов’язань підрядником або правом повернути документи підряднику без здійснення оплати в разі їх неналежної підготовки та оформлення, а саме за відсутності необхідних підтверджуючих документів, невідповідності наданих розрахунків вимогам чинного законодавства у сфері ціноутворення, відсутності печатки, підписів тощо або подання їх у неповному складі.

Представник відповідача проти позову заперечив. Зокрема, зазначив, що для прийняття робіт та проведення оплати обов’язковим є підписання уповноваженими представниками сторін актів приймання виконаних будівельних робіт (форма КБ-2в) та довідок про вартість виконаних будівельних робіт та витрати (форма КБ-3). Крім того, зауважив, що відповідно до п.1.1 договорів відповідач зобов’язався сплатити підряднику вартість наданих послуг по мірі надходження коштів з бюджету, з фондів, спеціально створених для таких цілей. Звернув увагу, що позивач, укладаючи договори, усвідомлював, що специфіка договірних відносин з відповідачем, який не є типовим господарюючим суб’єктом, а лише розпорядником державних коштів, обумовлена фактом запланованого та цільового виділення коштів з бюджету, тому зобов’язання по оплаті виникають винятково у разі наявності передбачених планом використання бюджетних коштів і тільки у випадку цільового надання бюджетних коштів з відповідного фонду.

Представник позивача спростував доводи відповідача щодо відсутності бюджетного фінансування, вказав на оплату відповідачем вартості раніше наданих позивачем послуг в рамках спірних договорів, що підтверджується долученими до відповіді на відзив платіжними дорученнями. Щодо тверджень представника відповідача про те, що останній не є типовим господарюючим суб’єктом вказав на те, що згідно чинного законодавства всі суб’єкти господарювання рівні перед законом. Крім того, з посиланням на ст.525, 526, 625 Цивільного кодексу України зауважив, що зобов’язання повинні виконуватися належним чином; одностороння відмова від з обов’язання не допускається; боржник не звільняється від відповідальності за неможливість виконання ним грошового зобов’язання.

Суд задовольнив позов ТОВ «ПБС» до Служби автомобільних доріг в Івано-Франківській області про стягнення заборгованості за договорами підряду у розмірі 30,37 млн. гривень.

Рішення ухвалив суддя Петро Матуляк.

Нагадаємо, що про свою причетність до ТОВ «ПБС» заявляв народний депутат VII-VIII скликань Олександр Шевченко.