У Калуській РДА радять постраждалим від паводку складати дефектні акти

Заступник голови Калуської РДА Любомир Білоус під час об’їзду сіл постраждалих від паводку рекомендував сільським радам організувати роботу комісії з надзвичайних ситуацій, складати акти обстежень і дефектні акти разом з представниками ДСНС, як це передбачено в розпорядженні облдержадміністрації від 24.04.2019 №192. Про це повідомили у Калуській РДА.

«До місцевих рад направлено листа-роз’яснення щодо конкретних дій посадових осіб органів місцевого самоврядування з метою скерування постраждалих осіб, яким стихія завдала значної матеріальної шкоди, до департаменту соціальної політики облдержадміністрації з відповідною документацією. В свою чергу, обласна комісія буде визначати суму відшкодування завданих стихією збитків для кожного заявника. Органи місцевого самоврядування несуть відповідальність за надання допомоги у складанні актів, залучення до цієї роботи представників ДСНС та повну інформацію щодо обсягу нанесених збитків. Все це викладено у вищезгаданому розпорядженні ОДА», - йдеться у повідомленні.

Розглядати документи потерпілих від стихії обласна комісія розпочне 31 травня.

Крім того, сільським головам рекомендували здійснювати роз’яснення щодо страхування помешкань і земельних угідь, а також допомагати найбільш вразливим категоріям населенням.

Водночас, в РДА вважають, що подібні проблеми люди мають вирішувати спільно з сільськими радами.

«Люди часто засипають канави, щоб поставити високі паркани, не чистять труби до заїзду, засипають потічки тощо. Проблеми і в тому, що дехто роками захаращував та засипав балки, яри сміттям, тим самим знищуючи природний дренаж. Під час стихії вода «оголює» проблему – відсутність канав для стічних вод. Тоді у першу чергу всі «стріли» від селян падають насамперед до сільських рад, мовляв, щось зробіть із водами, а відтак скаржаться в райдержадміністрацію чи інші органи влади», - йдеться у повідомленні.