Франківські газовики скаржаться на збитки у розмірі 190 мільйонів гривень

Тариф на розподіл газу ПАТ «Івано-Франківськгаз» з року в рік є планово збитковим. За підсумками минулого року збиток компанії від розподілу газу склав 190,3 млн грн. В поточному році через дії Мінернеговугілля та НКРЕКП компанія отримає ще 220 млн збитків. Про це повідомили в ПАТ «Івано-Франківськгаз».

«Основним джерелом збитків для компанії є виробничо-технологічні втрати (ВТВ). Відповідно до чинного законодавства, їх обсяги затверджуються Міненерговугіллям згідно з розрахунками газорозподільних компаній. Оператори ГРМ здійснюють його, керуючись наказами профільного міністерства. Для «Івано-Франківськгазу» затверджено 30,365 млн куб м замість необхідних 57,823 млн куб м. Але і їх компанія не може закупити, через занижену вартість газу для ВТВ у тарифі», - йдеться у повідомленні.

Читайте також: АМКУ перевірить газовиків через їхні спроби брати додаткові кошти за газ

«В діючому тарифі нашої компанії на придбання газу для виробничо-технологічних витрат та власних потреб передбачено кошти у сумі 180,66 млн грн на обсяг 30,365 млн куб м газу на рік. Але середня ціна природного газу становила 11085,2 грн. за тис куб. м без ПДВ. Таким чином ми могли придбати лише 16,3 млн. куб м газу, або 53,7% від визначених обсягів», – розповідає технічний директор ПАТ «Івано-Франківськгаз» Ігор Височанський.

При цьому, з часу останнього разу перегляду тарифу, суттєво зросли інші статті витрат. Мінімальна заробітна плата зросла з 1600 грн до 4173 грн, вартість дизельного пального на АЗС зросла з початку 2016 року з 16,82 грн/літр до 28 грн/літр станом на початок березня 2019 року. Індекс інфляції склав 40%, а індекс цін виробників промислової продукції зріс на 81%.