Українські дівчата незабаром зможуть навчатися у військових ліцеях

З вересня 2019 року у військових і військово-морських ліцеях України зможуть розпочати навчання і дівчата, поідомляється на сайті Міноборони

Вже розроблено проект наказу Міністерства оборони України «Про затвердження Положення про військовий чи військово-морський ліцей», яким нормативно врегульовується питання щодо надання прав дівчатам здобувати освіту у військових чи військово-морських ліцеях.

Про це вчора, 6 березня, на брифінгу повідомила головний спеціаліст Департаменту військової освіти, науки, соціальної та гуманітарної політики Міноборони України Любов Гуменюк. За її словами, також скасовано обмеження щодо прийому осіб жіночої статі на навчання до вищих військових навчальних закладів та військових навчальних підрозділів закладів вищої освіти. Досі чисельність жінок, які там навчаються, складає 8% від загальної кількості зарахованих на навчання. Тепер у цьому питанні буде впроваджено уніфікований підхід з урахування гендерної складової у навчальних програмах ВВНЗ.

Відповідний «пілотний проект» реалізується на базі Національного університету оборони України ім. І. Черняховського та Військового інституту Київського національного університету ім. Т. Шевченка.

З цього року для дівчат будуть відчинені двері і військового ліцею І. Богуна.

Таким чином шляхом впровадження ефективної гендерної політики в оборонному відомстві буде усунуто перешкоди для активної і повноцінної участі жінок у діяльності війська, що сприятиме формуванню гендерно збалансованих Збройних Сил України. Тим більше, що нині багато жінок хочуть присвятити себе саме цій справі. Про це вказують такі цифри: торік у Збройних Силах України служило 55 000 жінок, понад 6 000 з них є учасниками бойових дій на Донбасі.