Прикарпатські газовики перевірили 50 тисяч лічильників

У 2018 році ПАТ «Івано-Франківськгаз» перевірило майже 50 тис. лічильників. З них 7 тис. не пройшли повірку та потребують заміни. Натомість держрегулятор НКРЕКП передбачив кошти на придбання лише 4,4 тис. приладів обліку для заміни.

«В тарифі на розподіл передбачено гроші на повірку та ремонт лічильників – 1,5 млн. грн. Однак, лише за повірку минулого року було сплачено близько 1 млн. грн., ще стільки ж – за ремонт заводу-виробнику. Повірка самого приладу обліку здійснюється у сервісних центрах ПАТ «Івано-Франківськгаз» спільно з представниками Держспоживстандарту. За виконання цієї роботи газорозподільна компанія представникам державного підприємства «Івано-Франківськстандартметрологія» сплачує кошти», - йдеться у повідомленні ПАТ «Івано-Франківськгаз».

Читайте також: АМКУ перевірить газовиків через їхні спроби брати додаткові кошти за газ

«Щороку кількість лічильників, які підлягають повірці та ремонту зростає, натомість збільшення витрат на це держрегулятор вже третій рік не переглядає. Це призводить до того, що газорозподільна компанія не в змозі забезпечити ремонт всіх приладів обліку споживачів», – розповідає технічний директор ПАТ «Івано-Франківськгаз» Ігор Височанський.

В 2018 році було визнано непридатними 7 тис. приладів обліку. В той же час, НКРЕКП передбачила фінансування на заміну тільки 4,4 тис. лічильників. Тож частині споживачам залишається або чекати, або встановлювати за свій кошт лічильник.

Ще однією проблемою, яку називають газовики, є обмінний фонд . Понад 11% споживачам, у яких знято лічильники на повірку, встановлено технічні вставки, а не прилад обліку. Відповідно, нарахування відбувається по середньому споживанню аналогічного періоду минулого року, а не за фактичними показаннями.