Експерт: Вовчинецька ОТГ може поламати багатолітні відносини з м. Івано-Франківськом

Жителі Івано-Франківська та прилеглих до міста сіл обговорили можливе утворення Івано-Франківської ОТГ, до якої може увійти низка навколишніх громад, що висловлять бажання до об’єднання.

Утворення Івано-Франківської ОТГ стане можливим тільки за умови конструктивного діалогу, що розпочався на громадських слуханнях в м. Івано-Франківську, переконаний виконавчий директор Івано-Франківського регіонального відділення Асоціації міст України Юрій Стефанчук.

Марцінків: п’ять приміських сіл мають лишатись з містом

Марцінків: село може залишатися селом

«Використовуючи чинні моделі співпраці, які успішно працюють в Коломийській міській ОТГ та інших 25 ОТГ України з центрами в містах обласного значення у партнерстві із 45 приміськими громадами, є можливість утворити успішну об’єднану громаду на взаємовигідних умовах та спільній відповідальності з центром в м. Івано-Франківську. Діалог усіх учасників децентралізаційного процесу дасть можливість виокремити фінансову перевагу та успішно реалізувати секторальні реформи в сфері освіти і медицини, оскільки жителів навколишніх сіл переважно турбує майбутнє послуг, які вони отримують в установах міста. І місто має підтримку більшості щодо збереження адміністративного формату з селами Вовчинець, Крихівці, Угорники, Микитинці, Хриплин та старту для утворення Івано-Франківської міської ОТГ», - зазначив Ю.Стефанчук.

За словами Юрія Стефанчука, с. Вовчинець намагається дати відповіді на питання щодо майбутньої співпраці в частині соціальних та адміністративних послуг для своїх жителів, оскільки обговорюють можливість утворення ОТГ з селами Колодіївка, Узин та ДобровляниТисменецького району.

«Думка жителів є неоднозначною, оскільки можливий формат ОТГ з центром у с. Вовчинець може поламати багатолітні відносини з м. Івано-Франківськом та зробити заручниками людей села, зокрема жителів багатоповерхівок на його території щодо отримання послуг в сфері медицини, освіти, а також у ЦАНАПі. Фактично за все доведеться платити та будувати нові заклади бюджетного обслуговування заради збереження якісних послуг», - сказав експерт.
«Закон, що дозволяє утворення ОТГ вимагає від новостворених громад не понижувати якість послуг, що була до утворення, і це дозволяє ствердно говорити про ефективну Івано-Франківську ОТГ, що зможе забезпечити людей всім потрібним та дозволить розвиток навколишніх сіл, в яких ідентичні проблеми: дороги, школи, садочки, освітлення», - підсумував Юрій Стефанчук.