З лютого прикарпатці платитимуть за світло двом компаніям

В Україні з 1 січня 2019 року стартувала реформа ринку електроенергії, ініційована керівництвом держави. Основною метою цієї реформи є оптимізація українського ринку під європейську модель. З 1 січня 2019 року такі організації, як обленерго, не продаватимуть електричну енергію.

Відтепер, щоб продовжити споживати електроенергію, прикарпатці укладають два договори: про надання послуг з розподілу електричної енергії з оператором системи розподілу та про постачання електричної енергії з обраним електропостачальником або постачальником універсальних послуг. Про це повідомили в АТ «Прикарпаттяобленерго».

З початку 2019 року АТ «Прикарпаттяобленерго» виконує функції оператора системи розподілу електричної енергії на Івано-Франківщині. Це означає, що у зв'язку з новим Законом "Про ринок електричної енергії", до обленерго потрібно буде звертатися з питань якості електропостачання, нового підключення або заміни лічильника. Компанія також буде відповідати за експлуатацію і ремонти ліній передач, підключення та відключення споживачів, а також допоможе з установкою приладів обліку електроенергії. А з питань нарахувань і розрахунків вартості, умов оплати, коректності розрахунків за електроенергію консультуватиме постачальник універсальної послуги або ж інший постачальник за вибором клієнта.

Оскільки електропослуги споживачу надаватимуть одразу дві компанії, офіційні взаємини потрібно оформити з кожною із них. У Національній комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП) зазначають, що договір споживача з оператором системи розподілу переважно стосується технічних параметрів потужності, класу напруги, якості електричної енергії, процедури відключення і підключення, а договір про постачання електричної енергії передбачає комерційний продаж споживачеві електричної енергії як товарної продукції.

З грудня 2018 на адреси мешканців області надходять заяви-приєднання до договору про надання послуг з розподілу електричної енергії з оператором системи розподілу. У компанії наголошують, що заповнювати та особисто повертати її у обленерго - не обов’язково. Для зручності прикарпатців, договір укладається за спрощеною процедурою – клієнтам достатньо оплатити рахунок або продовжити споживати електроенергію – це буде вважатися згодою з умовами публічної угоди та автоматично підключить споживача до послуг АТ «Прикарпаттяобленерго».

Отже, щоб офіційно оформити взаємини з обленерго побутовим клієнтам достатньо виконати одну із трьох умов: надалі споживати електроенергію, про що свідчитимуть показники лічильника електроенергії, оплатити електроенергію за рахунком, який споживачам доставлять з нового року або ж підписати заяву-приєднання, яку контролери доставлять у кожен дім, і повернути їх за адресами компаній чи у Центри обслуговування клієнтів.

До слова,для населення автоматично з нового року договір укладається також із компанією-постачальником універсальної послуги, але клієнт має можливість обрати для себе іншого постачальника електроенергії. У такому випадку договір потрібно укладати особисто. Реєстр постачальників можна знайти на сайті обленерго за посиланням.

За новими правилами, усі розрахунки за електричну енергію здійснюються через компанію-постачальника. З 1 лютого 2019 року споживачі отримають один загальний платіжний документ з новими реквізитами. У рахунку будуть дві окремі позиції: за послуги постачання електроенергії та за послуги розподілу, але клієнти, для зручності, сплачуватимуть загальну суму. За інформацією НКРЕКП, вартість послуг поки не зміниться.