Франківець, який закликав до повалення влади, відбувся умовним терміном

Івано-Франківський міський суд виніс вирок чоловікові, який вчинив розповсюдження матеріалів із публічними закликами до насильницької зміни та повалення конституційного ладу.

У 2021-2023 роках обвинувачений у соцмережі Фейсбук поширив публікації із закликами до насильницької зміни та повалення конституційного ладу, захоплення державної влади.

У жовтні 2023 року обвинувачений поширив допис із закликом до повалення державної влади.

«Військові мусять взяти владу. НІЯКИХ ВИБОРІВ! Інакше гнид не вичистити. З гнидами в серці країни ми не переможемо»..., що на фоні називання чинних на момент мовлення Президента України, представників законодавчої, вищої виконавчої та вищої судової влади України гнидам (нікчемними, мерзенними людьми), висловлення переконання в необхідності позбутися, оскільки під їхнім керівництвом Україна не переможе в російсько-українській війні, містить заклики щоб військовослужбовці здобули вищу державну владу (право керувати державою), перебрали на себе політичне панування без проведення будь-яких виборів, та встановлення, запровадження, введення в Україні диктатуру, тобто нічим не обмеженої державної влади, що спиратиметься на силу осіб, які за народженням належать до української нації», - йдеться у вироку суду.

В судовому засіданні обвинувачений свою вину у скоєному визнав повністю, підтвердив обставини вчинення кримінального правопорушення, розкаявся у вчиненому, активно сприяв у розкритті кримінального правопорушення. Просить суд затвердити угоду про визнання винуватості, наслідки укладення та затвердження угоди, вид покарання, який буде застосовано до нього в разі укладення угоди та виключні підстави оскарження вироку суду розуміє.

Прокурор та захисник просять суд затвердити угоду про визнання винуватості укладену між прокурором Івано-Франківської обласної прокуратури та обвинуваченим.

Суд затвердив угоду.

Суд визнав обвинуваченого винним у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених ч.2 ст.109, ч.3 ст.109 КК України, та призначив покарання узгоджене сторонами відповідно до угоди про визнання винуватості: за ч.2 ст.109 КК України - у виді 1 (одного) року позбавлення волі без конфіскації майна;- за ч.3 ст.109 КК України - у виді 3 (трьох) років позбавлення волі без конфіскації майна. На підставі ст.70 ч.1 КК України шляхом поглинання менш суворого покарання більш суворим остаточно призначив обвинуваченому покарання за сукупністю кримінальних правопорушень у виді 3 (трьох) років позбавлення волі без конфіскації майна. На підставі ст.75 КК України звільнив його від відбування покарання у виді позбавлення волі з випробуванням, встановивши іспитовий строк два роки.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.