У російського мільярдера конфіскують «Калуський трубний завод»

20 вересня, колегія суддів Вищого антикорупційного суду задовольнила позовну заяву Міністерства юстиції України до російського бізнесмена та двох його бізнес-партнерів, та застосувала до них санкцію, передбачену пунктом 1-1 ч. 1 ст. 4 Закону України «Про санкції».

«ВАКС ухвалив рішення стягнути у дохід держави активи щодо яких вказані особи опосередковано можуть вчиняти дії, тотожні за змістом здійсненню права розпорядження, а саме 9 часток статутного капіталу різних підприємств», - повідомили на Фейсбук-сторінці суду.

Водночас, Апеляційна скарга на рішення Вищого антикорупційного суду може бути подана учасником справи та/або його представником до Апеляційної палати Вищого антикорупційного суду упродовж п’яти днів з дня проголошення рішення суду.

Раніше, Міністерство юстиції України подало позов до Вищого антикорупційного суду (ВАКС) про застосування до співвласників російської корпорації Група Поліпластик" санкції у вигляді стягнення активів в дохід держави активів.

Йдеться про шість українських підприємств, серед яких два трубних заводи, повідомляє пресслужба Офісу генпрокурора.

Російська корпорація «Поліпластик» – це великий промисловий конгломерат, який спеціалізується на виробництві високотехнологічних полімерних труб та композитних полімерних матеріалів, які мають широке коло застосування.

«Власники цієї корпорації підтримують загарбницьку політику держави-агресора. Вони матеріально-технічно забезпечують функціонування окупаційних адміністрацій півострова Крим, беруть участь у розробці композитного матеріалу для вдосконалення зразка стрілецької зброї, яка поставляється на замовлення міністерства оборони РФ. Здійснюють постачання полімерів до підприємств військово-промислового комплексу РФ», – наголошують в Офісі генпрокурора.

Російська "Група «Поліпластика» в Україні представлена компаніями ТД "Євротрубпласт", "УПГ", "Рубіжанський Трубний завод" (РТЗ), "Калуський трубний завод" (КаТЗ), "Полімертепло-Україна" та "Сучасні трубопровідні системи". Нині їх формальними власниками вказані кіпрська "Ейпіджі поліпластик груп" та Radius Systems, хоча до липня 2022 року серед співвласників напряму фігурувала російська "Група Поліпластик".

Співвласники та керівники «Поліпластика» – російські бізнесмени Мирон Горіловський та Валентин Буяновський, які також є резидентами Великої Британії. У травні 2023 року Україна запровадила щодо них санкції.

Перед цим бізнес росіян в Україні переоформили на довірену особу – Ігоря Стрільця, який впродовж років керує українськими активами російської групи і є одним із співзасновників підприємств.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.