В Івано-Франківську засудили колаборантку з Херсонщини, яка брала участь у референдумі

Івано-Франківський міський суд виніс вирок уродженці Рівненщини, яка брала участь участь у референдумі під час окупації частини Херсонської області.

Обвинувачена взяла добровільну участь в організації та проведенні незаконного референдуму на тимчасово окупованій території.

Обвинувачена, проживаючи на тимчасово окупованій території с. Новомиколаївка Бериславського району Херсонської області, не пізніше 11 вересня 2022 року прийняла пропозицію голови т.зв. голови дільничної виборчої комісії № 826 в с. Новомиколаївка Бериславського району Херсонської області та надала добровільну згоду щодо своєї участі в організації і проведенні незаконного референдуму в якості члена виборчої комісії на території вказаного населеного пункту Херсонської області за приєднання Херсонської області до складу російської федерації.

Обвинувачена заходила до будинків місцевих мешканців та пропонувала їм взяти участь у референдумі шляхом заповнення відповідної графи в наданих бюлетенях, які в подальшому вкидали в скриньку для голосування. При цьому, військовослужбовці збройних сил рф знаходились на дорозі і на подвір'я місцевих мешканців не заходили.

У судовому засіданні обвинувачена свою вину у вчиненні інкримінованого кримінального правопорушення визнала повністю, підтвердила обставини вчиненого кримінального правопорушення відповідно до викладеного в обвинувальному акті. За її словами, під час окупації с. Новомиколаївка Бериславського району Херсонської області змушена була піти працювати членом виборчої комісії, так як проживала з 80-річною матір`ю, 33-річним сином, що є інвалідом 2 групи з дитинства внаслідок психічного розладу, та 32-річним сином, усі перебували на її утриманні, а за членство у виборчій комісії обіцяли заплатити 50 000 рублів. Обіцяних коштів за участь в організації референдуму так і не заплатили. Село звільнили від окупації 04 жовтня 2022 року. Після цього молодший син 23 березня 2023 року приєднався до ЗСУ, отримав травми і загинув. Син з інвалідністю потребує постійного стороннього догляду, доглядає за ним її матір, яка внаслідок віку вже теж потребує сторонньої допомоги. Щиро розкаялася у вчиненому, активно сприяла досудовому розслідуванню, щиро розкаялася у вчиненому.

Суд визнав обвинувачену винуватою у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.5 ст.111-1 КК України, та призначив їй покарання із застосуванням ч.1 ст.69 КК України позбавлення волі на строк три роки з позбавленням права обіймати посади, пов`язані з виконанням адміністративно-господарських та організаційно-розпорядчих функцій в органах державної влади та місцевого на строк десять років, без конфіскації майна.

До набрання вироком законної сили запобіжний захід тримання під вартою залишили без змін.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.