Франківські депутати закликали відмовитись від підвищення акцизів на пальне

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення щодо неприпустимості підвищення акцизів на пальне. Про це повідомили в пресслужбі Івано-Франківської міської ради.

Текст звернення:

Верховній раді України

22 березня уряд схвалив проект закону «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо наближення законодавства України до законодавства ЄС в частині акцизного податку». Акциз на бензин має зрости в кілька етапів у 1,7 рази (з 213 до 359 євро за 1000 літрів), а на дизпаливо – в 2,5 рази (зі 139 до 330 євро).

Це пояснюється нібито необхідністю наближення національного законодавства до стандартів Європейському Союзі у зв’язку із набуттям статусу країни-кандидата на вступ. Водночас аргументується перспективою надходженням щомісяця до держаного бюджету додаткових 1,3 млрд грн від акцизного податку на паливо уже в другому півріччі 2024 року. Натомість пропоноване урядом підвищення акцизів на пальне уже найближчим часом здатне призвести до значної шкоди як для підірваної війною економіки України, так і рівня життя громадян.

В ціні майже всіх товарів в Україні є частка транспортної складової. До того ж, накладання цієї складової на кожному етапі виробництва і торгівлі матиме ланцюговий ефект – і ціни зростуть практично на всі товари.

Особливо сильно постраждають сільське господарство, транспорт та торгівля. А на них сукупно припадає майже чверть усього валового національного продукту за даними 2023 року. На сільське господарство припадає понад 60% українського експорту.

Водночас в державному бюджеті наявні додаткові можливості скорочення непріоритетних витрат, знаходження недискримінаційних джерел доходів, а також підвищення контролю у бюджетній сфері для забезпечення фінансування оборонних потреб. Так, Рахункова Палата заявляє про порушення в майже 60 мільярдів гривень. Належне оподаткування грального бізнесу, тютюнової та алкогольної галузей також дозволить залучити до бюджету десятки мільярдів гривень.

З огляду на це закликаємо Верховну Раду України:

  • 1. відмовитися від підтримки урядової ініціативи щодо підвищення акцизів на паливо;
  • 2. ухвалити закони, необхідні для залучення коштів від грального бізнесу, тютюнової та алкогольної галузей тощо.

Звернення схвалено

на пленарному засіданні

чергової 42-ї сесії міської ради

30 квітня 2024 року

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.