Водій, який на Верховинщині переїхав п’яного пішохода, відбувся умовним терміном

Верховинський районний суд виніс вирок жителю Верховинщини, який завідомо залишив без допомоги особу, яка перебувала в небезпечному для життя стані і позбавлена можливості вжити заходів до самозбереження внаслідок іншого безпорадного стану, коли він сам поставив потерпілого в небезпечний для життя стан.

23 жовтня 2022 року приблизно о 20 годині в умовах недостатньої видимості через темну пору доби неповнолітній, не досягнувши віку, з якого може бути надано право на керування транспортними засобами категорії «В, сів за кермо, запустив двигун автомобіля марки ВАЗ-21083 та виїхав на автомобільну дорогу.

У с. Криворівні Верховинського району водій вчинив наїзд на пішохода, який лежав на дорозі. Водій не переконався, чи потребує потерпілий допомоги, не вжив можливих заходів для надання йому домедичної допомоги, не викликав бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги та не вчинив будь-яких дій для транспортування потерпілого до найближчого лікувального закладу, а завідомо залишив без допомоги потерпілого, який перебував в небезпечному для життя стані, та поїхав з місця ДТП.

У результаті численних травм пішохід помер під час транспортування до медичного закладу.

Експертиза виявила у крові загиблого етиловий спирт 1,56 проміле, що при житті може відповідати середньому ступеню алкогольного сп'яніння. У крові водія алкоголю не виявили.

У судовому засіданні обвинувачений свою вину у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст. 135 КК України, визнав частково та надав показання, що в той вечір, коли сталася ДТП, було темно та погано видно. Він керував транспортним засобом марки ВАЗ, який взяв без дозволу батька та їхав тоді з села Криворівня до селища Верховина. Коли проїжджав присілок Слупійка, то назустріч йому їхав інший автомобіль, тому він переключився на ближнє світло фар, але за 3 метри перед собою побачив, що щось лежить на дорозі, виглядало ніби собака. Він, тобто обвинувачений, намагався об'їхати цю перешкоду, але не знає, чи об`їхав її, оскільки нічого не відчував. Посвідчення водія не отримував, досвіду керування транспортним засобом не мав, оскільки раніше керував автомобілем 2-3 рази під наглядом та їхав недалеко 7-8 км. Надалі після цієї перешкоди, що лежала на дорозі, він поїхав до магазину, а автомобіль залишив неподалік кладки. З магазину повертався вже з пасажиром та побачив, що біля його автомобіля перебуває поліція.

Потерпіла у судовому засіданні пояснила, що 23.10.2022 року їй зателефонували та повідомили, що її чоловіка збив автомобіль. Через деякий час вона прийшла до Верховинської лікарні, де в оглядовій кімнаті на підлозі лежав її мертвий чоловік, який був тільки в трусах та в одному взутті. Потерпіла зазначила, що не хоче, щоб обвинуваченого «саджали», тобто позбавляли волі, але має претензії майнового характеру.

Суд визнав обвинуваченого винуватим у вчиненні кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 135 КК України, та призначив йому покарання у виді позбавлення волі на строк 1 ( один ) рік. На підставі ст.75, ст.104 КК України звільнив його від відбування покарання з випробуванням, встановивши йому іспитовий строк - 1 (один) рік.

Цивільний позов - задовольнив часткового. Стягнув з обвинуваченого на користь потерпілої моральну шкоду в розмірі 80400 (вісімдесят тисяч чотириста) гривень та матеріальну шкоду, пов'язану з витратами на поховання в розмірі 4066,5 гривень (чотири тисячі шістдесят шість гривень 50 коп.).

Вирок набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. В разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.