На Івано-Франківщині погіршилась ситуація з онкозахворюваннями та туберкульозом

Департамент охорони здоров'я Івано-Франківської ОДА оприлюднив підсумки роботи медичної галузі Івано-Франківщини у 2023 році.

Народжуваність. Відбулося 8 178 пологів, що на 1 102 пологів менше, ніж у 2022 році. 307 пологів відбулися передчасно. Народилося 8 294 дитини. Серед народжених — 121 двійня та 2 трійні. Найбільше дітей народилося у місті Івано-Франківську, Коломиї та Калуші. Найменше — у Бурштині, Рогатині та Снятині.

Педіатрія. Стаціонарну медичну допомогу отримало близько 44 000 дітей. Маленьким пацієнтам надається повний обʼєм всіх видів оперативних втручань. Проведено 2 438 операцій. Понад рік в області надається хірургічна допомога новонародженим при ретинопатіях. Раніше таких пацієнтів транспортували до Охмадиту. Забезпечено ефективну роботу 2 виїзних консультативних бригад (неонатальна та консультативно-педіатрична).

Екстренка. Бригадами КНП "Обласний клінічний центр ЕМД та МК Івано-Франківської обласної ради" виконано 172,7 тис. викликів, що на 9,7 тис. (6,0%) більше, ніж у 2022 році. Відкрито новий пункт базування в Білих Ославах, здійснено реновацію пунктів ЕМД у Гвіздці, Чернелиці, Лисці, Букачівцях. Підрозділи центру ЕМД поповнилися ще 19 спецавтомобілями, з яких – 9 «С» класу. Впродовж останніх трьох років оновлено понад 80% рухомого складу екстреної медичної допомоги.

Туберкульоз. За останній час на Прикарпатті відчутно побільшало хворих на туберкульоз. Якщо порівнювати минулий рік з 2022-м, то на 24%. А з 2019-го захворюваність зросла на 62%. За минулий рік зареєстровано 528 випадків вперше виявленого туберкульозу. КНП "Івано-Франківський обласний фтизіопульмонологічний центр" отримав портативний рентгенапарат, який дає можливість отримувати до 100 високоякісних зображень з повним зарядом апарату. Також маємо в області 10 молекулярно-генетичних систем Gene Xpert, які дозволяють діагностувати туберкульоз всього за дві години.

Онко. Діагностовано 4 631 випадок раку, що на 614 випадків більше, ніж у 2022 році. На 7,7% зросла кількість занедбаних випадків. Виконано 4 091 оперативне втручання. Збільшено кількість лапароскопічних операцій, за деякими локалізаціями на понад 50%. Область отримала лінійний прискорювач для променевої терапії, зараз ми активно працюємо над реконструкцією приміщення в КНП Прикарпатський клінічний онкологічний центр ІФ ОР для його встановлення.

Кардіо. Зареєстровано стабілізацію захворюваності на гострий інфаркт міокарда (1 430 випадків проти 1 425 у 2022 році). Смертність не збільшилася. Померло 157 хворих (у 2022 році - 162).

Інсульти. У стаціонарах проліковано 4 504 хворих. Померло 689 осіб проти 708 у 2022 році. Показник летальності знизився. Розроблено та затверджено клінічні маршрути пацієнтів, відповідно до яких, хворих з підозрою на інфаркт чи інсульт госпіталізовують до визначених закладів області, які забезпечено професійною медичною командою, сучасним обладнанням та усіма необхідними медикаментами.

Хірургія. Проведено 78 331 операцію, що на 8,5 тис. операцій більше, ніж у 2022 році. В лікувальних закладах активно впроваджуються нові технології, широко застосовується лапароскопічне обладнання. Понад 50% операцій на органах черевної порожнини виконано лапароскопічним методом.

Трансплантологія. Здійснено 6 пересадок нирок: 5 в КНП ОКЛ Івано-Франківської обласної ради та 1 в КНП "Центральна міська клінічна лікарня Івано-Франківської міської ради".

Реабілітація. Послуги з реабілітації отримало 10 622 пацієнтів. Відкрито 2 оновлені реабілітаційні відділення. Кількість реабілітаційних ліжок збільшено з 305 до 418. Івано-Франківська область є однією з шести в Україні, де створено центр досконалості, який демонструє найкращі підходи до надання реабілітаційної допомоги: мультидисциплінарний підхід, пацієнтоорієнтованість та найсучасніші доказові методи реабілітації. Функціонує центр на базі обласної клінічної лікарні.

Ментальне здоровʼя. Реалізовується Всеукраїнська програма ментального здоровʼя за ініціативи першої леді Олена Зеленська Ти як?. Вже 538 лікарів та 714 медичних сестер пройшли курс навчання ВООЗ з ведення поширених психічних розладів на первинному рівні медичної допомоги mhGAP. Тепер вони можуть надавати базову психологічну допомогу пацієнтам у 34 медзакладах «первинки» області.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.