СБУ заочно повідомила про підозру дончанину та луганчанці, які воюють проти України

Служба безпеки зібрала докази злочинної діяльності бойовика з Донецька та учасниці незаконних збройних формувань із Луганська.

«За даними слідства, вони були безпосередніми учасниками російської агресії починаючи з 2014 року. Зокрема, бойовик із Донецька з позивним «Десант» за рік дослужився до заступника начальника штабу т. зв. «оперативно-тактичного командування «Донецьк». Наприкінці 2017 року призначений начальником відділу в «управлінні безпеки голови «днр». Він був особистим охоронцем олександра захарченка аж до ліквідації останнього влітку 2018 року. Бойовик отримав близько десятка нагород і відзнак від російського режиму, серед яких дві «за бойові заслуги» та «битва за Саур-Могилу». Після провалу охорони «глави днр» займався наповненням казни терористичного угруповання на рядовій посаді в т.зв. «митниці днр», - повідомили в пресцентрі СБУ в Івано-Франківській області.

Інша фігурантка – мешканка Луганська, в 2014 році брала участь у масових антиукраїнських заворушеннях в обласному центрі. Зокрема, поширювала антиукраїнські листівки під будівлею Управління СБУ в Луганській області. У жовтні 2014 року вона вступила на службу до т. зв. «10 окремої артилерійської бригади 2 армійського корпусу лнр». Жінку одразу призначили на посаду начальника топогеодезичної служби штабу бригади.

Фігурантка забезпечувала прив’язку вогневих позицій артилерії до місцевості, визначення координат цілей для нанесення ударів, планування дій артилерійських підрозділів в районі вогневих позицій. Крім того, вона проводила навчання та підготовку інших бойовиків зі своєї спеціальності.

Слідчі СБУ повідомили обом бойовикам про підозру за трьома статтями Кримінального кодексу:

  • ч. 1 ст. 111 – державна зрада (в редакції закону 2014 року);
  • ч. 1 ст. 258-3 – участь у терористичній організації;
  • ч. 2 ст. 260 – участь у діяльності не передбачених законом збройних формувань.

На них очікує позбавлення волі на строк від 12 до 15 років.

Оскільки бойовики перебувають на непідконтрольній території, СБУ вживає комплексних заходів для притягнення їх до відповідальності.

Розслідування проводить СБУ в Івано-Франківській області. Процесуальне керівництво здійснює Івано-Франківська обласна прокуратура.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.