У ПНУ презентували виставку «Прийшли, заспівали, перемогли!»

26 березня, у виставковій залі Прикарпатського національного університету відбулось відкриття мандрівної освітньої виставки «Прийшли, заспівали, перемогли!». Про це повідомили в пресслужбі ПНУ.

Проєкт присвячений історії світових гастролей Українського Національного Хору під орудою Олександра Кошиця та міжнародного тріумфу «Щедрика» Миколи Леонтовича.

«Це мандрівна освітньо-просвітницька виставка, яку ми, як команда «Інституту Леонтовича», виготовили на грант посольства США. Тому цього року даний проєкт експонуватиметься в 10-ти університетах України. Наша мета – це донести історію «Щедрика», що став одним із найвідоміших у світі символів Різдва та який найбільше популярний саме в Америці, як англомовна колядка «Carol of the Bells». Окрім того, історія «Щедрика» — це не тільки історія його міжнародного тріумфу, але й культурного спротиву України російській імперській політиці та боротьби за незалежність», – розповіла голова Правління Громадської організації «Інститут Леонтовича», ініціаторка виставки і авторка проєкту Тіна Пересунько.

В межах виставки «Прийшли, заспівали, перемогли» було представлено близько сотні унікальних документів та фотографій з історії світових гастролей хору Олександра Кошиця. Зокрема, матеріали із фондів українських, чеських, канадських та американських архівів і бібліотек. Деякі з них публікуються вперше.

Варто відзначити, що на стендах виставки були QR-коди із записами музичних хітів Української Республіканської Капели, що підкорили у 1919-1924 роках понад 200 сцен 17 країн Європи та Америки.

На завершення дійства хоровий колектив Навчально-наукового інституту мистецтв (художній керівник – кандидат мистецтвознавства, доцент Жанна Зваричук) виконав «Щедрика» Миколи Леонтовича і «Боже великий, єдиний» М. Лисенка.

Фото - Юрія Рильчука

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.