На Івано-Франківщині зменшилась кількість школярів та вчителів

Відбулась онлайн-дискусія, організована Івано-Франківським регіональним відділення Асоціації міст України спільно з Міністерство освіти і науки України.

«З 24 лютого 2022 року освіта функціонує в нових реаліях. Попри виклики, навчання в закладах освіти, підпорядкованих органам місцевого самоврядування, було організовано на всіх рівнях у всіх 62 територіальних громадах Івано-Франківської області: від дитячих садків до шкіл. Освітяни оперативно налагодили процес дистанційної освіти для учнів, які через ті чи інші обставини не мали можливості відвідувати школи, здебільшого це школярі, які перебували за кордоном. І це дозволило продовжити навчання. Проте, навіть у тилових громадах Івано-Франківської області зменшилася кількість школярів. У порівнянні з 2021-2022 н. р. (без урахування Івано-Франківської територіальної громади) кількість учнів зменшилась на 4 273 особи. Для розуміння: ця кількість учнів еквівалентна наповненості 16 середньостатистичних шкіл в межах Прикарпаття. Також зменшилась і кількість вчителів на 933 особи порівняно з 2021-2022 н. р., що еквівалентно втраті близько 15 млн. грн. ПДФО», - зазначив виконавчий директор Івано-Франківського відділення АМУ Юрій Стефанчук.

Крім того, негативного впливу військової агресії зазнала дошкільна освіта, оскільки народжуваність у 2022-2023 роках впала на 50-60 відсотків, і, на жаль, ця тенденція зберігається.

«Тому зараз важливо збалансувати мережу шкіл у кожній громаді та реформувати освіту з огляду на виклики, що є сьогодні, а головне дозволити молоді отримувати знання, які є конкурентоздатними на ринку», - йдеться у повідомленні.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.