Апеляційний суд збільшив покарання двом розбійникам, які побили чоловіка та забрали картку і телефон

Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Івано-Франківського апеляційного суду змінила вироки двом чоловікам, які побили чоловіка і забрали в нього мобільний телефон та банківську картку.

1 липня 2023 року потерпілий розпивав алкогольні напої у сквері на вулиці Привокзальній в Івано-Франківську з одним із нападників. Обвинувачений побачив у потерпілого дорогий телефон та вирішив, що у нього є гроші. Згодом, потерпілий пішов в орендовану кімнату хостела. Обвинувачений зустрів свого знайомого і вони вирішили заволодіти телефоном та коштами потерпілого.

Після того як потерпілий відкрив двері розбійники почали завдавати ударів руками та ногами, які згодом експерт кваліфікував як тілесні ушкодження середнього ступеня тяжкості. Вони вимагали віддати телефон, гроші, а також банківську картку з паролем. Після того, як потерпілий віддав телефон та картку зловмисники залиши приміщення хостелу.

Суд оцінив майнову шкоду на суму 1136 гривень.

Івано-Франківський міський суд призначив кожному з нападників покарання - 4 роки позбавлення волі.

У прокуратурі вирішили, що «вирок підлягає скасуванню у зв'язку з невідповідністю призначеного покарання тяжкості кримінального правопорушення і особі обвинувачених внаслідок м`якості та неправильного застосування закону про кримінальну відповідальність».

В обґрунтування апеляційних доводів посилається на те, що суд при призначенні покарання обвинуваченим безпідставно застосував положення ст. 69 КК України, врахувавши такі пом'якшуючі обставини як щире каяття, визнання вини, що було висловлено тільки під час судового розгляду кримінального провадження. При цьому, суд зазначив, однак не врахував при призначенні покарання наявність обставин, що обтяжують покарання, а саме, щодо одного з нападників рецидив злочинів та вчинення злочину у стані алкогольного сп'яніння, а щодо другого нападника - вчинення злочину в стані алкогольного сп'яніння.

На думку прокурора, неправильне застосування закону про кримінальну відповідальність призвело до призначення особам покарання, що за розміром є явно несправедливим через свою м'якість.

Апеляційний суд вирішив скасувати вирок Івано-Франківського міського суду і постановити новий. Один із нападників отримав остаточне покарання у виді позбавлення волі на строк 9 (дев'ять) років з конфіскацією майна. Інший - 8 (вісім) років позбавлення волі з конфіскацією майна.

Вирок Колегії суддів судової палати з розгляду кримінальних справ Івано-Франківського апеляційного суду набирає законної сили з моменту його проголошення.

Вирок може бути оскаржений до Верховного Суду протягом трьох місяців з дня його проголошення, а засудженим, який тримається під вартою,- в той самий строк з дня вручення йому копії судового рішення.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.