В Івано-Франківську науковці дискутували про документування російських злочинів

У Навчально-науковому юридичному інституті Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника відбулася науково-практична конференція з міжнародною участю "Російські воєнні злочини – від документування до покарання". Роботу конференції з вітальним словом розпочав ректор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Ігор Цепенда.

"Злочини, які вчиняє сьогодні росія проти України, носять елементи не тільки фізичного знищення населення, які мають чіткі ознаки злочинів проти людства. Вони також є цивілізаційними злочинами, бо у ХХІ столітті лідер сусідньої держави говорить про те, що потрібно стерти з лиця світу Україну і знищити українців як таких", - сказав Ігор Цепенда.

Також учасників конференції від імені обласної ради привітав її голова, доктор політичних наук Олександр Сич.

"В сучасних умовах не можна перебільшити значення конференції і її змісту, бо тільки вчасне документування московських злочинів дасть можливість та інструменти боротьби проти її тактики заперечення та дезінформації. Зрештою ця тактика не є новою, вона має довгу історичну тяглість", - зауважив голова обласної ради.

Олександр Сич також виступив на конференції з науковою доповіддю "Історичний генезис московських технологій приховування політичних злочинів".

"Аналіз таких технологій, які включають заперечення Кремлем своєї вини і масовану дезінформацію, побудований на висновках ряду іноземних та українських дослідників й на конкретних злочинних прикладах: вбивствах лідерів українського національно-визвольного руху Симона Петлюри, Євгена Коновальця, Лева Ребета, Степана Бандери та ліквідації подібних способом французького філософа Альбера Камю і московського розвідника-перебіжчика Сєргєя Скрипаля. Аналогічні методи застосовані Москвою й при вчиненні злочинів, що мають масовий характер - різанину в Бучі та Ірпені, знищення українських військовополонених в Оленівці, підрив Каховської ГЕС. Відомий в політичних технологіях "метод щеплення", тобто звинувачення жертви в застосування того методу, який планується проти неї, був однаково застосований при застосування зброї масового ураження в Сирії й при плануванні її застосування в Україні", - відзначив Олександр Сич.

Під час конференції науковці також обговорили воєнні злочини та злочини проти людяності, що були скоєні збройними силами Московського царства, Російської імперії, СРСР та рф, перспективи покарання громадян російської федерації за воєнні злочини в Україні, правову політику в умовах агресії російської федерації.

Загалом участь в конференції взяли понад 40 науковців та аналітиків з 14 закладів вищої освіти, наукових інституцій та аналітичних центрів України, Франції, Польщі та Литви.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.