Франківські депутати виступили проти об’єднання університетів

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення щодо недоцільності об’єднання Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника, Івано-Франківського національного університету Нафти і Газу та Івано-Франківського національного медичного університету.

Текст звернення:

Міністру освіти і науки України

Оксену ЛІСОВОМУ

Депутатам Верховної Ради України

Звернення Івано-Франківської міської ради щодо недоцільності об’єднання Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника, Івано-Франківського національного університету Нафти і Газу та Івано-Франківського національного медичного університету.

Нещодавно на засіданні Спілки ректорів закладів вищої освіти України підняли тему про об’єднання ВНЗ. Заступник міністра освіти і науки Михайло Винницький заявив, що у містах, де мешкає від 100 до 300 тисяч жителів, має функціонувати не більше 2-х закладів вищої освіти. Серед прикладів названо й Івано-Франківськ.

Ми, депутати Івано-Франківської міської ради виступаємо проти обʼєднання Прикарпатського національного університету ім. Василя Стефаника, Івано-Франківського національного університету Нафти і Газу та Івано-Франківського національного медичного університету.

Вважаємо ініціативу Міністерства освіти і науки України обʼєднати два цілком самодостатні ВНЗ нелогічною. Адже, кожен з яких має свою унікальність та профільність. Й обидва університети не потребують об’єднання з іншими закладами освіти.

Не можна привʼязувати кількість мешканців у населеному пункті до кількості університетів. Оскільки більшість студентів наших вишів це мешканці з інших міст, областей та, навіть, країн. Основне в освіті - її якість. Як можна прив’язувати вищу освіту до кількості населення? Невже у місцевих вишах вчаться виключно місцеві жителі?!

Звертаємося до Міністерства освіти не займатися свідомим нищенням освітнього процесу. Зараз, як ніколи потрібно вживати всіх заходів, щоб формувати студентське середовище та всіляко мотивувати студентів залишатися в Україні. Для цього потрібно створювати всі належні, сучасні умови для здобуття фахових навиків. Укрупнення призведе до втрати унікальності, що є в кожному закладі – його унікальних програм, наукових здобутків. Об’єднання також не сильно допоможе зменшити витрати на утримання закладів. Адже суттєво скоротити викладацький колектив не вийде, оскільки спеціальності університетів майже не перетинаються, а кількість викладачів регламентована відносно кількості студентів.

Враховуючи наведені факти та обставини, ми, депутати Івано-Франківської міської ради, звертаємося до Верховної Ради України та Міністерства освіти і науки з вимогами:

1. Підходити до рішень у сфері освіти виважено.

2. Не приймати відверто необґрунтованих та логічно недоцільних рішень, які можуть призвести до суттєвого погіршення якості вищої освіти.

3. Зберегти та дозволити існувати Івано-Франківському медичному університету, ІФНТУНГ та Прикарпатському університетам, як окремим закладам освіти.

Звернення схвалено на пленарному засіданні позачергової 41-ї сесії міської ради

21 лютого 2024 року

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.