Суд оштрафував рожнятівського нотаріуса, який привласнив обов’язкові платежі до бюджету

Долинський районний суд виніс вирок уродженцю с. Старого Мізуня Вигодської громади, який привласнив обов'язкові платежі до бюджету за вчинення ним нотаріальних дій.

Фігурантом провадження є приватний нотаріус Кренців Віктор Зеновійович.

Обвинувачений, будучи приватним нотаріусом Калуського районного нотаріального округу Івано Франківської області 23.05.2023 посвідчив договір купівлі продажу 1/2 частини нежитлового приміщення, який уклали між собою покупець та продавець.

«Обвинувачений, маючи умисел направлений на привласнення бюджетних коштів, звернувся до сторін договору купівлі продажу з вимогою передати йому гроші в сумі 77150,55 грн для сплати необхідних обов'язкових платежів до бюджету за вчинення ним нотаріальних дій, зокрема, пенсійний збір 10286,74 грн., податок з доходу фізичних осіб від продажу нерухомого майна 51433,70 грн., військовий збір 15430,11 грн. Отримавши кошти, обвинувачений , розуміючи, що сплата платежів до бюджету є обов'язковою, проте, маючи корисливий умисел та мотив особистого збагачення, усвідомлюючи протиправність своїх дій, передбачаючи настання суспільно небезпечних наслідків та бажаючи довести їх до кінця, отримані кошти в бюджет не сплатив, привласнивши їх, чим спричинив державним інтересам майнову шкоду на загальну суму 77150,55 грн (яка на час ухвалення вироку відшкодована)», - йдеться у вироку.

Надалі, обвинувачений, усвідомлюючи, що ним привласнено бюджетні кошти і при цьому маючи бажання бути невикритим у вчиненні ним кримінальному проступку, 10.07.2023 подав в головне управління ПФУ в Івано Франківській області звіт, в якому зазначив, що у другому кварталі ним договори купівлі продажу нерухомого майна не посвідчувались. Проте, на вимогу покупця надати підтверджуючі документи про внесення обов'язкових платежів, обвинувачений невстановленим дізнанням способом підробив платіжні інструкції про нібито сплату цих платежів та направив їх на електронну пошту клієнтів.

Обвинувальний акт надійшов до суду разом із угодою про визнання винуватості від 11.01.2024, укладеною між начальником Рожнятівського відділу Калуської окружної прокуратури та підозрюваним.

У судовому засіданні обвинувачений визнав себе винуватим у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч. 1 ст. 190 КК України, у вчиненому розкаявся, просить затвердити угоду про визнання винуватості, наслідки затвердження якої йому відомі і зрозумілі.

Суд затвердив угоду про визнання винуватості.

Суд визнав обвинуваченого винним у вчиненні кримінального проступку, передбаченого ч. 1 ст. 190 Кримінального кодексу України (Шахрайство) та призначив узгоджене сторонами покарання у виді штрафу в розмірі двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 34 000 (тридцять чотири тисячі) гривень.

Вирок виніс суддя Андрусів Ігор Михайлович.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку на подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. В разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення судом апеляційної інстанції.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.