Апеляційний суд залишив у силі вирок прикарпатці, яка виправдовувала агресію рф

Івано-Франківський апеляційний суд залишив вирок Тисменицького районного суду від 16 жовтня 2023 року без змін щодо мешканки села Ганнусівка Івано-Франківської області. Жінка народилась в Якутії (рф).

За інформацією Івано-Франківського апеляційного суду, з червня 2022 року обвинувачена умисно поширювала в забороненій в України мережі матеріали, в яких містились виправдування збройної агресії рф проти України, глорифікація осіб, які здійснили збройну агресію, розпочату в 2014 році. Збройну агресію росії проти України трактувала як «захист мирного населення» та «звільнення територій України від окупації неонацистами». Російську агресію називала спеціальною воєнною операцією, заперечуючи збройну агресію рф проти України.

Таким чином жінка виправдовувала збройну агресію рф проти України шляхом представлення її як священної війни, також виправдовувала тимчасову окупацію частини території України через твердження про територіальну належність усієї України до рф.

Захисник обвинуваченої жінки подав апеляційну скаргу на вирок суду першої інстанції та оспорив суворість покарання. Він заявив, що обвинувачена вчинила злочин під впливом ворожої пропаганди, а тому добросовісно помилялась у своїх поглядах і сприйняті обставин 2022 року. Жінка згодом визнала свою помилку, щиро покаялась та визнала свою вину. Адвокат просив змінити вирок, пом’якшити його, взяти до уваги похилий вік і стан здоров’я обвинуваченої. Захисник просив звільнити пенсіонерку від відбування покарання з випробувальним іспитовим строком 2 роки.

Прокурор заперечив проти задоволення апеляційної скарги захисника тому, що вона є необгрунтованою.

«Колегія суддів апеляційного суду вважає, що покарання, призначене обвинуваченій, є законним і справедливим, оскільки вчинений нею злочин в умовах воєнного стану має підвищену суспільну небезпеку. Тому покарання у вигляді реального позбавлення волі є необхідним для забезпечення її виправлення та запобігання вчиненню таких злочинів нею та іншими особами», - йдеться у повідомленні Івано-Франківського апеляційного суду.

Суд першої інстанції врахував обставини, які пом’якшують покарання обвинуваченій, та застосував до її покарання ст. 69 Кримінального кодексу України, тому їй призначено позбавлення волі на строк нижчий від найнижчої межі, передбаченої у законі. Неналежний стан здоров’я та ряд хронічних вікових захворювань не можуть бути підставами на цей момент для зміни призначеного їй покарання. За станом її здоров’я зобов’язані слідкувати відповідальні органи при виконанні вироку.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.