Депутат Калуської райради, який сприяв виїзду ухилянтів, вийшов під заставу

Івано-Франківський міський суд виніс ухвалу щодо запобіжного заходу депутатові Калуської районної ради, якого звинувачують в організації схеми ухилення від мобілізації.

Нагадаємо, що йдеться про 32-річного депутата Калуської районної ради Юрія Проціва (партія «Платформа громад»), якого на початку лютого затримали на автозаправці у м.Долині під час отримання неправомірної вигоди в сумі 5000 доларів США, задля отримання в інтересах «клієнта» документів щодо тимчасової непридатності до військової служби за станом здоров'я, які надають останньому право перетину державного кордону України та можливість виїзду за межі України в умовах воєнного стану.

Читайте також: На Івано-Франківщині депутат райради організував схему з ухилення від мобілізації

«На цей час не встановлено повне коло осіб, що причетні до вчинення указаного злочину, а тому фігурант може вчинити дії, щодо повідомлення таких осіб про обставини провадження і таким чином перешкоджати встановленню всіх обставин кримінального провадження; -п.5 - вчинити інше кримінальне правопорушення чи продовжити кримінальне правопорушення, у якому підозрюється (продовжити займатися незаконним переправленням осіб через державний кордон України). Враховуючи вищенаведені ризики, обрання більш м'якого запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту, застави чи особистого зобов'язання не являється за можливе. Застосування запобіжного заходу у вигляді особистої поруки не може запобігти зазначеним ризикам, оскільки до органів досудового розслідування не надходили заяви від жодних осіб про те, що вони поручаються за виконання підозрюваного, покладених на неї обов'язків відповідно до ст. 194 КПК України і зобов'язується, за необхідності, доставити його до органу досудового розслідування чи в суд на першу вимогу. Застосування до підозрюваного запобіжного заходу у вигляді домашнього арешту є недоцільним, оскільки останній вчинив злочин, відповідно до ст. 12 КК України відноситься до категорії тяжких злочинів, а тому, як тільки його буде звільнено з під-варти, останній одразу ж зможе вчинити спробу втечі, враховуючи той факт, що останній обізнаний із методами та способами незаконного перетину державного кордону України. Таким чином, до підозрюваного доцільно застосувати запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, оскільки жоден інший запобіжний захід не може забезпечити вирішення завдань кримінального процесу», - йдеться в Ухвалі суду.

В судовому засіданні прокурор підтримав клопотання з підстав, які в ньому наведені та просив задовольнити клопотання. Слідчий підтримав клопотання.

В судовому засіданні захисник заперечував щодо задоволення клопотання, ризики, на які посилається прокурор є недоведеними, підозрюваний буде сприяти досудовому розслідуванню. Просив застосувати до підозрюваного домашній арешт, а якщо суд дійде до переконання застосування до підозрюваного запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою, зменшити розмір застави, враховуючи те, що підозрюваний вперше притягується до кримінальної відповідальності, має місце роботи, міцні соціальні зв'язки та на утриманні перебуває хвора мати похилого віку.

Підозрюваний в судовому засіданні надав пояснення, що сприятиме слідству та просив зменшити розмір застави, оскільки на його утриманні перебуває мати похилого віку, в нього низька зарплата та він не в змозі сплатити заставу в розмірі, зазначеному в клопотанні.

Суддя Станіслав Бородовський вирішив застосувати щодо підозрюваного запобіжний захід у вигляді тримання під вартою строком до 60 днів, до 2 квітня 2024 включно, в межах строку досудового розслідування. При цьому визначив підозрюваному заставу 242 240 гривень (80 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб), яка може бути внесена, як самим підозрюваним, так і іншою фізичною або юридичною особою (заставодавцем) на депозитний рахунок.

За інформацією видання Вікна, 13 лютого застава була внесена і депутата звільнили з СІЗО.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.