Франківські депутати вважають політично вмотивованим ув’язнення розвідника Романа Червінського

Івано-Франківська міська рада прийняла звернення щодо політичних переслідувань Героя-розвідника Червінського Романа Григоровича.

Звернення

247 днів Герой-розвідник Червінський Роман Григорович перебуває під вартою за абсолютно необґрунтованою підозрою, яку ми, депутати Івано-Франківської ради, розглядаємо як політичні переслідування. Червінський Р. Г. десятиліттями працював для безпеки української держави, був долучений до низки спецоперацій, що провели українські силовики у період 2014-2021 років. Починаючи з 24 лютого 2022 року зі зброєю в руках захищав державу від російських загарбників.

Романа Червінського утримують в одиночній камері без права побачитись з рідними. Окрім цього, стан здоров’я Червінського Р. Г. значно погіршився. Проте орган досудового розслідування, суд та керівництво слідчого ізолятору вже понад 2 місяці не забезпечують надання йому належної медичної допомоги. Відповідно до частини третьої статті 1 Закону України «Про попереднє ув’язнення» тримання осіб, взятих під варту, згідно з завданням кримінального судочинства здійснюється на принципах неухильного додержання Конституції України, вимог Загальної декларації прав людини, інших міжнародних правових норм і стандартів поводження з ув’язненими і не може поєднуватися з навмисними діями, що завдають фізичних чи моральних страждань або принижують людську гідність.

Разом з цим, частина четверта статті 11 вказаного Закону визначає, що медичне обслуговування, а також лікувально-профілактична і протиепідемічна робота в місцях попереднього ув'язнення організовуються і проводяться відповідно до законодавства про охорону здоров'я.

Конституція України гарантує, що людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Права і свободи людини та їх гарантії визначають зміст і спрямованість діяльності держави. Держава відповідає перед людиною за свою діяльність. Утвердження і забезпечення прав і свобод людини є головним обов'язком держави.

Згідно з численними рішеннями Європейського суду з прав людини держава повинна забезпечити тримання ув’язненої особи в умовах, які відповідають принципу поваги до людської гідності, а також належним чином забезпечити її здоров’я та добробут з огляду на практичні потреби ув’язнення. Таким чином, відсутність належної медичної допомоги може становити поводження, що суперечить статті 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод, яка передбачає, що нікого не може бути піддано катуванню або нелюдському чи такому, що принижує гідність, поводженню або покаранню.

Утримання Романа Червінського за ґратами є політично вмотивоване. Суди зумисне затягують розгляд справи, а правоохоронці відмовляють у наданні належної медичної допомоги.

Сьогодні ми не маємо права мовчати на знущання з того, хто розповів суспільству правду про зрив спецоперації із захоплення найманих вбивць ПВК «Вагнер».

Ми, депутати Івано-Франківської міської ради, з метою захисту прав людини, звертаємось з проханням здійснити контроль за забезпеченням прав, свобод людини і громадянина Червінського Романа Григоровича та ініціювати створення у встановленому законом порядку Тимчасової слідчої комісій Верховної Ради України з приводу розслідування фактів зловживань та порушення законів України керівництвом органів досудового розслідування та суду.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.