Прикарпатець, який у лікарні вдарив ножем іншого пацієнта, отримав 5 років позбавлення волі

Надвірнянський районний суд виніс вирок прикарпатцю, який вчинив умисні дії, які виразились в умисному спричиненні тяжкого тілесного ушкодження потерпілому небезпечного для життя в момент заподіяння.

13.09.2022 року близько 08:10 хв. в приміщені КНП «Надвірнянської ЦРЛ», стався конфлікт між двома пацієнтами. Під час сутички один із чоловіків вийняв з кишені своєї куртки розкладний ніж, яким наніс один удар в живіт потерпілому, спричинивши останньому тілесні ушкодження у вигляді проникаючого колото-різаного поранення передньої черевної стінки з ушкодженням печінки, що відповідно до висновку судово-медичної експертизи №216 від 09.12.2022 року відносяться до тяжких тілесних ушкоджень, які небезпечні для життя в момент їх заподіяння.

Допитаний в судовому засіданні обвинувачений свою вину у вчиненні інкримінованого йому злочину визнав частково.

Суду пояснив, що він перебуває на обліку в наркологічному кабінеті КНП «Надвірнянська ЦРЛ» з 2021 року з призначенням замісної терапії препаратом метадон. З потерпілим він також познайомився на замісній терапії в КНП «Надвірнянська ЦРЛ» близько року тому. Стосунки нейтральні. Він приходив на замісну терапію один раз на тиждень. Ще раніше у нього з потерпілим виникла суперечка в зв'язку з тим, що останній намагався отримати препарат метадон без черги. Їх конфлікт почув лікар-нарколог і сказав, що зменшить обвинуваченому дозу препарату.

За його словами, під час конфлікт на сходах лікарні він просив потерпілого, щоб той поговорив з лікарем-наркологом на рахунок збільшення дози препарату, на що він в грубій формі відмовив йому. Далі в процесі бійки він застосував ніж нібито для самооборони.

Стан потерпілого був важкий, йому зробили дві операції, через кілька місяців після нападу він помер.

При дослідженні з'ясувалося, що у потерпілого мав місце цироз печінки. За словами судмедексперта, він помер від цирозу печінки. Крім того зазначив, що проникаюче пошкодження в черевну чи грудну порожнини, навіть якщо внутрішні органи не пошкоджені, є тяжкими тілесними ушкодженнями.

Суд визнав обвинуваченого винним та призначив остаточне покарання 5 (п`ять) років позбавлення волі та штраф у розмірі 1000 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 17000 грн. 00 коп.

Строк відбування остаточно призначеного покарання рахуватимуть з 10 год. 50 хв. - 13.09.2022 року, тобто з часу його фактичного затримання.

Вирок набирає законної сили після закінчення строку подання апеляційної скарги, якщо таку скаргу не було подано. У разі подання апеляційної скарги вирок, якщо його не скасовано, набирає законної сили після ухвалення рішення апеляційним судом.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.