На Івано-Франківщині складна ситуація з інфекційним захворюваннями

Фото ілюстративне

За період 2021-2022 рр. та 9 місяців 2023 року спостерігається значна тенденція до росту захворюваності по групі кишкових інфекцій – 1126, 1625 та 1463 випадків відповідно. Про це йдеться у доповіді в.о. директора департаменту охорони здоров’я Івано-Франківської облдержадміністрації Володимира Дзьомбака.

Зросла кількість вірусних гепатитів з 106 до 232 в 2022 році та 183 за 9 місяців 2023 року. Кількість випадків гострих вірусних гепатитів зросла з 6 до 17 у 2022 році, за 9 місяців 2023 року – 23.

За 9 місяців 2023 року зареєстровано 12 випадків гострого гепатиту А, для порівняння у 2022 році – 4 випадки.

Зареєстровано значний ріст захворюваності на хворобу Лайма: 2021 – 25 випадків, 2022 – 168, 9 місяців 2023 р. – 105. Зросло число випадків хвороби Лайма серед дитячого населення – 5, 18, 22 відповідно.

Не реєструються впродовж даного періоду випадки дифтерії, кору, краснухи.

За підсумками 9 місяців 2023 року у структурі інфекційних хвороб (а їх близько 40 нозологій) переважає група гострих респіраторних вірусних інфекцій та група кишкових інфекцій. Немає тенденції до росту захворюваності на коронавірусну інфекцію у порівнянні з минулим роком і її протікання не таке важке, значно меншою є частка кисневозалежних хворих (в основному це старші люди з хронічними захворюваннями).

Серед кишкових інфекцій діагностовано 57 випадків сальмонельозу та 6 випадків шигельозу. Всі інші випадки гострих гастроентероколітів викликані умовно – патогенною флорою.

З негативних тенденцій у цьому році збільшилась кількість випадків лептоспірозу (18 випадків у 2023 році проти 4 випадків у 2022 році), з яких 13 лікувались в реанімаційному інфекційному відділенні. Всі пацієнти виписані з одужанням.

Зареєстровано також 5 випадків ботулізму проти 3-х випадків минулого року.

Вдвічі зросла захворюваність на кліщовий бореліоз.

Збільшились випадки пізнього виявлення хронічних вірусних гепатитів на стадії цирозу (5 вип. в ц.р. проти 21 в м.р.). Пацієнти роками лікуються у різних спеціалістів без проведення діагностики на маркери вірусних гепатитів В і С, при тому, що в лікувальних закладах є достатньо швидких тестів для проведення попереднього скринінгу.

Покращилась діагностика ВІЛ-інфекції та можливість стаціонарного лікування даної категорії хворих. Проліковано вдвічі більше пацієнтів – 211 за 9 місяців 2023 року проти 121 у 2022 році.

Ситуація щодо захворюваності на гострий гепатит А в області повністю контрольована, зареєстровано 12 випадків, які не пов’язані між собою. Всі пацієнти отримали лікування в інфекційному стаціонарі КНП «Центр легеневих захворювань». На даний час в стаціонарі перебуває 3 пацієнти у задовільному стані, які завершують лікування. Спільно з епідеміологічною службою проведено всі заходи щодо недопущення розповсюдження захворювання серед населення області. На сьогоднішній день у стаціонарах області немає хворих з гострим вірусним гепатитом А. За останні дні в КНП «Центр легеневих захворювань» хворі на гострий вірусний гепатит А не поступали.

За звітний період 2023 року захворювання з високим рівнем летальності (менінгококова інфекція, лептоспіроз, ботулізм) проліковані в КНП «Івано-Франківська обласна клінічна інфекційна лікарня Івано-Франківської обласної ради».

«Хоча за результатами звітності тенденції до зростання інфекційних захворювань немає, слід відмітити, що не всі випадки інфекційних хвороб в області реєструються згідно з вимогами нормативної бази. Значна частина пацієнтів з інфекційними захворюваннями звертається за медичною допомогою до сімейного лікаря, в тому числі у приватні заклади, і часто лікуються без консультації інфекціоніста. Якщо цими закладами не подається екстрене повідомлення ф-058, то і статистична звітність про рівень захворюваності буде неповною. Не усі приватні заклади охорони здоров’я області та ФОПи подають екстрені повідомлення про підозру чи випадок інфекційного захворювання до ДУ «Івано-Франківський обласний центр контролю і профілактики хвороб МОЗ України», що призводить до недообліку інфекційної захворюваності», - йдеться у звіті.

Соціально значущі інфекції, такі як ВІЛ та хронічні вірусні гепатити В, С, збільшуються з кожним роком. Ця категорія хворих потребує диспансерного обліку у інфекціоніста, тривалого спостереження та часто пожиттєвого лікування. Для даної категорії пацієнтів існує державна програма лікування. Пацієнти з хронічним гепатитом С після завершення противірусної терапії одужують, а з хронічним гепатитом В мають високий шанс покращити функцію печінки. Лікарськими препаратами для лікування пацієнтів з ВІЛ-інфекцією, вірусними гепатитами В і С область забезпечена.

В області не зафіксовано жодного випадку дифтерії чи підозри на дане захворювання.

Покращити ситуацію планують через забезпечення максимального охоплення населення області імунопрофілактикою, здійснення систематичного моніторингу стану інфекційної захворюваності серед населення області, забезпечення дотримання ліцензійних умов щодо ведення медичної документації в частині подання статистичних форм 058/0 (екстрених повідомлень) на кожен випадок інфекційного захворювання чи підозри на нього усіма закладами охорони здоров’я незалежно від форми власності, активізації інформаційно-роз’яснювальної роботи з питань вакцинації населення та профілактики інфекційних хвороб.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.