У Поляниці готуються до будівництва приватного курорту в Карпатах

Поляницька сільська рада розглядає проєкт рішення «Внесення змін до генерального плану с. Бистриця Поляницької сільської ради Надвірнянського району Івано-Франківської області суміщеного з детальним планом території та детальним планом території за межами населеного пункту для будівництва рекреаційного комплексу (курорту) на території та за межами с. Бистриця Поляницької сільської ради Надвірнянського району Івано-Франківської області».

ДДП (документ державного планування) передбачає створення нового рекреаційного комплексу (курорту) на площі 1 200 га з сумарним розміщенням до 12 000 відпочивальників та здатного забезпечити власною інфраструктурою зимових і літніх атракцій до 18 000 осіб одночасно.

Територія, що визначена під розвиток нового курорту розташована на відстані 75 км від обласного центру та адміністративно межує: на півдні із землями Ясінянської громади Рахівського району Закарпатської області, на півночі – із землями с. Бистриця, на сході – охоронною зоною природного заповідника Горгани та курортом Буковель, на заході – межує з землями Усть-Чорнянської громади Тячівського району Закарпатської області.

Читайте також: Журналісти та екологи відреагували на пояснення лісівників щодо дороги в Карпатах

Область планування охоплює територію Поляницької сільської ради. Головний землекористувач (понад 90% території) філія «Надвірнянське лісове господарство» ДП «Ліси України», безпосередньо на площах Річанського та Довжинецького лісництв. У ДДП запроєктовано: - підвісні пасажирські канатні дороги; - біля 180 км лижних трас з системою осніження; - готельно-комерційна інфраструктура (загальні потенційна місткість до 12 000 осіб); - інфраструктура зимових та літніх атракцій. Загальна потреба в площах під організації житлової та додаткової інфраструктури відпочинку з розрахунку на 12 000 осіб орієнтовно становить до 600,0 га. Площа під облаштування гірськолижних трас та спорудження канатних доріг при загальній довжині 180 км становить 600 га при середній ширині траси від 12 до 45 м та ширині профілю під канатну дорогу 15-18 м Існуюча транспортна мережа вимагає капітального ремонту та/ або будівництва нового автошляху сполученням Івано-Франківськ-Бистриця. Для реалізації ДДП є потреба у будівництві нової ЛЕП загальною протяжністю 35 км – від ПС «Надвірна 110/35/6» до курорту. У зв’язку з відсутністю на даній території централізованої системи водопостачання та водовідведення у ДДП передбачено будівництво таких систем плановою розрахунковою потужністю 4 800 м3/добу. Таким чином, відповідно до п.21 частини 2 та до п.12, 13 частини 3 статті 3 Закону України «Про оцінку вплив на довкілля» планована діяльність відноситься до першої і другої категорій видів планованої діяльності та об’єктів, які можуть мати значний вплив на довкілля та підлягають оцінці впливу на довкілля.

У ході здійснення СЕО будуть оцінені ймовірні наслідки реалізації ДП містобудівної документації на місцевому рівні, зокрема: клімат та мікроклімат; геологічне середовище; атмосферне повітря; акустичний, вібраційний та електромагнітний вплив; поверхневі води; ґрунтові води; ґрунтовий покрив; флора та фауна (включаючи червонокнижних представників); земельні ресурси (у тому числі, землекористування та вилучення земельних ділянок); соціальне середовище (в тому числі, демографічні показники, здоров’я та життєдіяльність населення; об’єкти культурно-історичної спадщини); б) для територій з природоохоронним статусом – враховуючи, що територія проєктування на сході межує з охоронною зоною ПЗ «Горгани» та в межах території проєктування розташованіоб’єкти ПЗФ місцевого значення (заповідне урочище «Рогози», «Братковець», «Гропинець», ботанічні пам`ятки природи «Еталон змішаного смерекового насадження», «Журавлина», ботанічний заказник місцевого значення «Річанский» та ін.), а також територія частково потрапляє у Карпатський високогірний національний екологічний коридор в ході здійснення СЕО будуть оцінені ймовірні наслідки реалізації ДДП для територій з природоохоронним статусом; в) транскордонні наслідки для довкілля, у тому числі для здоров’я населення – враховуючи, що до державного кордону Україна-Румунія близько 60 км; класи санітарно-захисних зон об’єктів інфраструктури складатимуть від V (50 м) до III (300 м); переважаючі напрямки рози вітрів мають північно-західний та південно-східний напрямки, а річковий басейн Бистриці Надвірнянської відноситься до Дністровської басейнової гідроекосистеми – транскордонні наслідки для довкілля, у тому числі для здоров’я населення не очікуються та оцінці не підлягають.

Для проведення СЕО ДДП буде використана наступна інформація: доповіді про стан довкілля; статистична інформація; інформація, яка включена в інші акти законодавства, які мають відношення до проекту ДДП; дані моніторингу стану довкілля; експертні оцінки; інша доступна інформація. За відсутністю тої чи іншої інформації будуть проведені інструментальні дослідження чинників довкілля. Також, будуть проведені дослідження щодо впливу на живі організми, популяції тварин, рослинний покрив, репрезентативні та унікальні наявні ландшафтні комплекси, види рослинного і тваринного світу, занесені до Червоної книги України, об’єкти природно-заповідного фонду та Смарагдової мережі. Під час проведення СЕО будуть застосовані такі методи: збір та аналіз інформації про поточний стан, порівняльний аналіз та аналіз тенденцій розвитку туристичної галузі; оцінка ймовірних наслідків, проведення консультацій з громадськістю щодо екологічних цілей та можливого впливу на здоров’я населення. Основним критерієм під час стратегічної екологічної оцінки є її відповідність державним будівельним нормам, санітарним нормам і правилам України, законодавству у сфері охорони навколишнього природного середовища.

Під час здійснення стратегічної екологічної оцінки передбачається розглядати заходи із запобігання, зменшення та пом’якшення негативних наслідків на довкілля, визначені законодавством та нормативно-правовими актами. У Звіті про СЕО буде запропонований комплекс природоохоронних заходів щодо запобігання негативному впливу на навколишнє природне середовище, збереження природних лісів, пралісів, квазіпралісів та охорони об’єктів ПЗФ, а також здоров’я населення: - ресурсозберігаючі заходи – збереження і раціональне використання земельних, водних, енергетичних, паливних ресурсів, повторне їх використання тощо; - захисні заходи – здійснення єдиної комплексної системи інженерної підготовки та захисту територій відповідно до вимог чинного законодавства; - планувальні заходи (функціональне зонування, організація санітарно-захисних зон, озеленення та ін.), усунення наднормативних впливів; - відновлювальні заходи – технічна і біологічна рекультивація, нормалізація стану окремих компонентів навколишнього середовища тощо; - компенсаційні заходи – на всіх етапах реалізації ДДП проєктні рішення будуть здійснюватися в відповідності з нормами і правилами охорони навколишнього середовища і вимог екологічної безпеки.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.