Івано-Франківська облрада просить обмежити обсяги купівлі землі

Івано-Франківська обласна рада ухвалила рішення «Про звернення обласної ради щодо зміни умов обігу земель сільськогосподарського призначення при впроваджені другого етапу ринку землі».

Звернення направлять Голові Верховної Ради України Руслану Стефанчуку, Голові Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Олександру Гайді, Міністру аграрної політики та продовольства України Миколі Сольському, Народним депутатам України від області.

ЗВЕРНЕННЯ

З 01 січня 2024 року розпочинається другий етап земельної реформи – на ринок будуть допущені юридичні особи та буде збільшено до 10 тис. га максимальний розмір землі, яку можна купити.

При прийнятті Закону України № 552-IX «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо умов обігу земель сільськогосподарського призначення», що набрав чинності 01 липня 2021 року, його ініціатори запевнили, що впродовж 2022-2023 років буде проведено перший етап земельної реформи, в ході якого громадяни, фермери та малі аграрні підприємства зможуть купити земельні ділянки сільськогосподарського призначення для особистого господарювання у розмірі до 100 га.

Однак повномасштабна військова агресія російської федерації проти України, що розпочалася 24 лютого 2022 року, внесла свої корективи. У минулому році майже на три місяці було зупинено продаж земельних ділянок, а також закрито державні реєстри. На окупованих територіях ринок землі фактично перестав існувати. Значна площа земель на окупованих територіях замінована. Водночас кошти громадян та аграріїв спрямовувалися для задоволення першочергових потреб наших захисників, а не на купівлю земель сільськогосподарського призначення.

Війна повністю змінила цінову політику аграрного ринку, що призвело до значних негативних економічних та соціальних наслідків.

Зниження можливостей експорту сільськогосподарської продукції призвели до різкого погіршення економічного становища українських аграрних підприємств. Надлишок продукції, відсутні ринки збуту та низька ціна на аграрну продукцію всередині країни призвела до збитковості аграрного сектору. Внаслідок такої ситуації у малих та середніх фермерських господарств відсутні кошти на викуп земель у «пайовиків».

Фактичне збільшення з 01 січня 2024 року ліміту обсягу купівлі-продажу земель сільськогосподарського призначення зі 100 га до 10 тис. га, за таких умов, може бути вигідним лише великим агрохолдинговим компаніям, які отримали фінансування за кордоном.

Вважаємо, що встановлений ліміт допустимого обсягу землі у власності однієї особи ­ 100 га буде прийнятним також і для юридичних осіб, які будуть допущені на ринок 01 січня 2024 року.

Зважаючи на викладене вище, з метою надання рівних прав для всіх українських аграріїв просимо внести зміни до умов обігу земель сільськогосподарського призначення при впроваджені другого етапу ринку землі та встановити на період дії правового режиму воєнного стану і два наступні роки після його завершення максимальну площу земель, що можуть набуватися у власність, на рівні 100 га для всіх учасників ринку, в тому числі для юридичних осіб.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.