Померла професорка ПНУ Тетяна Завгородня

22 жовтня 2023 року, у віці 74-х років, обірвалося докторки педагогічних наук, професорки кафедри педагогіки та освітнього менеджменту імені Богдана Ступарика Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, Заслуженого діяча науки і техніки України Завгородньої Тетяни Костянтинівни.

Тетяна Костянтинівна закінчила з медаллю середню школу № 3 в Івано-Франківську та з відзнакою фізико-математичний факультет Івано-Франківського державного педагогічного інституту (1970 р.). Працювала вчителем математики, заступником директора з навчально-виховної роботи у рідній школі. Довгий час перебувала на виборних посадах.

Все своє життя педагогиня пов’язувала з наукою. Авторка понад 250 наукових публікацій у вітчизняних та міжнародних виданнях (статей, монографій, науково-методичних посібників).

Основними науковими інтересами дослідниці були:

  • Розвиток шкільництва Галичини.
  • Теорія і практика виховання молоді у закладах вищої освіти України і зарубіжжя.
  • Історія і сучасні проблеми виховання та підготовки майбутніх фахівців для закладів освіти різного рівня.

З 1984 року працювала в Івано-Франківському педагогічному інституті (нині Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника). Закінчила аспірантуру Науково-дослідного інституту педагогіки АПН України і захистила кандидатську дисертацію з теорії виховання, а в 2000 р. – докторську дисертацію «Розвиток теорії і практики навчання в Галичині (1919–1939 роки)». З 2003 була завідувачкою кафедри історії педагогіки. З 2006 по 2020 рік очолювала діяльність кафедри педагогіки імені Богдана Ступарика (нині кафедра педагогіки та освітнього менеджменту імені Богдана Ступарика).

«Рідні, друзі, знайомі, студенти, аспіранти, жителі Івано-Франківська сьогодні глибоко сумують з приводу передчасної смерті Тетяни Костянтинівни. Світлий, добрий спомин про неї назавжди залишиться в серцях тих, хто її знав, любив, поважав, хто жив і працював поруч із нею, кого вона навчала», - йдеться у повідомленні.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.