Водій, який скоїв смертельну аварію у Ланчині, відбувся умовним терміном

Надвірнянський районний суд виніс вирок уродженцю с. Назірної Коломийського району, який скоїв смертельну аварію у смт.Ланчині.

2 січня 2020 року приблизно о 17:30 обвинувачений на автомобілі Audi A4 у смт.Ланчині здійснив зіткнення з гужовим возом.

Внаслідок наїзду один чоловік загинув, ще один зазнав травм середнього ступеня важкості.

В ході судового розгляду обвинувачений вину визнав, пояснив, що щиро розкаюється у вчиненному, зазначив, що гужовий віз він не бачив, оскільки на ділянці дороги, де відбулася ДТП не було освітлення, а гужовий віз не мав світловідбивачів, що перешкодило обвинуваченому побачити цього учасника дорожнього руху і вжити заходів до зниження швидкості з метою уникнення зіткнення. Зазначив, що на його утриманні є мама, яка є особою з інвалідністю ІІ групи, він за мамою наглядає і не має можливості за своїм майновим станом відшкодувати заподіяну потерпілим шкоду у повному обсязі. Кошти потерпілим сплачує частинами. Потерпілому обвинувачений відшкодував шкоду у повному обсязі, потерпілій шкода відшкодована частково. Обвинувачений визнає цивільний позов потерпілої, як в частині вимог щодо відшкодування їй майнової та моральної шкоди, так і в частині відшкодування шкоди малолітньому сину померлого, тобто у повному обсязі.

Допитаний в судовому засіданні потерпілий повідомив, що знайомий попросив його перевезти кіньми відходи. Він взяв з собою сина. Їхали вони на гужовому транспортному засобі в сторону м. Коломия ближче до тротуару. Віз був порожнім. З лівої сторони на возі висіла червона ганчірка. Біля станції сільгосптехніки відбулось зіткнення з автомобілем обвинуваченого. Потерпілий втратив свідомість. Коли прийшов до тями, то лежав на зустрічній смузі руху. Побачив, що віз розбитий, кінь неживий, машина винуватця розвернута в протижежну сторону, син лежить на узбіччі, а зверху на ньому лежить колесо. Після цього їх відвезли в лікарню. Дорожньо-транспортна пригода відбулася, не доїжджаючи до магазину, біля якого було освітлення. На місці події було ще два транспортні засоби, з якими винуватець ДТП зіткнувся після зіткнення з возом. Йому обвинувачений повністю відшкодував шкоду, завдану внаслідок вчинення ДТП. Зазначив, що невістці шкоду обвинувачений поки не відшкодував, має відшкодувати ще приблизно 15000 доларів США.

Суд визнав обвинуваченого винним у вчиненні злочину, передбаченого ч.2 ст.286 КК України та призначив йому покарання у виді позбавлення волі на строк 5 (п`ять) років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк 3 (три) роки. На підставі ст.75 КК України звільнив його від відбування основного покарання у виді позбавлення волі з випробуванням з іспитовим строком 3 (три) роки, поклавши на нього такі обов`язки, передбачені ст.76 КК України: періодично з`являтися для реєстрації до уповноваженого органу з питань пробації; повідомляти уповноважений орган з питань пробації про зміну місця проживання або роботи; не виїжджати за межі України без погодження з уповноваженим органом з питань пробації.

Крім того, суд зобов'язав обвинуваченого виплатити жінці загиблого 175 тисяч гривень моральної шкоди, 100 тис. грн. шкоди завданої смертю потерпілого та 71 тис. грн. на встановленням надгробного пам'ятника.

Приєднуйтесь до нашого каналу в Телеграмі та сторінки у Фейсбуці, щоб дізнаватись про найважливіші новини.